flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рекомендації щодо роботи в умовах карантину допоможуть забезпечити право на життя і здоров’я та на доступ до суду

22 квітня 2021, 17:37

 

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович взяв участь у презентації та обговоренні уніфікованих рекомендацій для судів щодо безпечної роботи в умовах карантину, розроблених Вищою радою правосуддя спільно із Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України. Захід відбувся 21 квітня 2021 року в онлайн-режимі.

Михайло Смокович зазначив, що процесуальна й позапроцесуальна діяльність Верховного Суду з 2020 року здійснюється в умовах світової пандемії та карантину, а також обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених 11 березня 2020 року Урядом України, з продовженням їх дії з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом.

На переконання доповідача, практичне застосування судами уніфікованих рекомендацій щодо безпечної роботи в умовах карантину зможе забезпечити й гарантувати громадянам і право на життя та здоров’я, що є першочерговим, і право на доступ до правосуддя, до суду.

Голова КАС ВС також розповів про заходи, зазначені в уніфікованих рекомендаціях, які застосовуються у ВС під час установленого карантину та, як показує практика, є ефективними й дієвими.

Щодо доступу до правосуддя в умовах карантину, то судді та апарат ВС організували розгляд справ так, що обмеження, пов’язані з COVID-19, не вплинули на надходження процесуальних заяв і скарг до суду. Приймання документів безпосередньо у приміщенні суду здійснюється через скриньку для документів.

Забезпечується гласність і відкритість судового розгляду та результатів роботи суду.

Суд забезпечив застосування нових законодавчих норм щодо поновлення процесуальних строків під час карантину та оперативно відреагував і надав можливість сторонам брати участь у справах у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Зокрема, в Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду вже 15 квітня 2020 року, тобто через місяць після оголошення карантинних обмежень, проведено перше таке судове засідання.

Крім цього, Михайло Смокович розповів, що під час установленого на всій території України карантину у ВС вперше запроваджено дистанційний режим роботи. Водночас стало можливим проводити наради керівництва, використовуючи відеоконференцзв'язок, брати участь в онлайн-заходах зі своїх робочих місць або зі спеціально облаштованих окремих приміщень (залів).

Також у ВС затверджено План заходів щодо запобігання поширенню інфекційних захворювань, розроблено Рекомендації щодо особистої безпеки під час виконання службових обов’язків. У місцях загального користування розміщена інфографіка, розроблена МОЗ і ВООЗ (корисні поради, правила миття рук, телефони спеціальних служб). Забезпечено вхідний санітарний контроль шляхом проведення термометрії, проводиться дезінфекція приміщень тощо.