flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Навички роботи з електронними сервісами важливі для початку роботи молодого правника – суддя ВС Дмитро Гудима

21 квітня 2021, 14:02

Суддя Великої Палати Верховного Суду Дмитро Гудима взяв участь у презентації модельної навчальної програми «Робота з відкритими даними в юридичній практиці», розробленої у рамках проєкту Ліги студентів Асоціації правників України «Реформа юридичної освіти» за підтримки проєкту USAID «Нове правосуддя».

Програма навчального курсу включає, зокрема, вивчення принципів та особливостей роботи з інформаційно-пошуковими відкритими базами даних, державними реєстрами й електронними сервісами. Викладання такої вибіркової дисципліни планується на першому (бакалаврському) освітньому рівні здобувачів вищої освіти ступеня бакалавра за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право».

«Впровадження цього навчального курсу і ті навички, які можуть бути вироблені у студентів в результаті вивчення відповідної дисципліни, є вкрай важливими для роботи сучасного правника»,  – зазначив Дмитро Гудима.

За його словами, з усіх тем курсу тема «Електронне судочинство» є чи не найскладнішою як для викладання, так і для вивчення, оскільки розробка ЄСІТС ще не завершена, а функціонал її підсистеми «Електронний суд» є обмеженим. Тому під час викладання зазначеної теми потрібно буде шукати баланс між інформацією про майбутнє електронного судочинства в Україні та тим, що є на сьогодні.

«Курс передбачає подання інформації не тільки про сучасний стан цифровізації судочинства в Україні, але й про подальші кроки у цьому напрямі. Бажано, аби студенти отримали також знання про найкращі практики функціонування електронного судочинства в інших країнах», – зауважив суддя.

У межах теми «Електронне судочинство», на переконання Дмитра Гудими, важливо додати компонент, пов’язаний із використанням судами системи відеоконференцзв’язку, а також ознайомити слухачів курсу із ключовими документами, що стосуються ідеології розвитку електронного судочинства в Україні, та науковими працями, присвяченими, зокрема, порівнянню систем електронного судочинства в різних країнах.