flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ККС ВС розповів про механізми забезпечення єдності судової практики у справах щодо корупційних правопорушень

09 квітня 2021, 16:19

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Антикорупційні органи: проблеми становлення, розвитку та взаємодії».

Захід, організований Національним університетом «Одеська юридична академія», відбувся 9 квітня 2021 року в онлайн-режимі.

Станіслав Кравченко виступив із доповіддю щодо ролі Касаційного кримінального суду у складі ВС у протидії корупції. За його словами, коли було прийнято рішення про створення Вищого антикорупційного суду, Верховний Суд усвідомлював важливість становлення нової інституції та необхідність сприяння цьому процесу. Тому збори суддів ККС ВС прийняли рішення про введення спеціалізації з окремої категорії справ.

«На відміну від ВАКС, який розглядає справи, котрі розслідувалися та направлялися до суду Національним антикорупційним бюро України та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, ми застосували дещо інший підхід – спеціалізована судова палата ККС ВС розглядає кримінальні провадження щодо всіх корупційних правопорушень. Це зумовлено необхідністю забезпечення єдності судової практики та формування однакових підходів у діяльності усіх правоохоронних структур», – зауважив голова ККС ВС.

Касаційний кримінальний суд у складі ВС поставив за мету проаналізувати наявну судову практику і визначити актуальні для сучасних реалій життя підходи та, використовуючи такі механізми забезпечення єдності судової практики, як рішення об’єднаної палати і Великої Палати ВС, сформувати нові позиції щодо низки питань (починаючи від кваліфікації злочинів і закінчуючи призначенням покарання), які тривалий час були спірними.

«Становлення системи антикорупційних органів в Україні відбулося. Тепер перед нами стоїть основна мета – проаналізувати, які проблемні питання можуть бути врегульовані судовою практикою, а в чому нам знадобиться допомога законодавця», – підсумував Станіслав Кравченко.