flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Саме судам належить провідна роль у належній імплементації законодавства – Валентина Данішевська

12 березня 2021, 19:24

Про це Голова Верховного Суду Валентина Данішевська сказала у вітальному слові на круглому столі «Право на справедливий суд та заходи щодо забезпечення захисту корпоративних прав», присвяченому 30-річчю створення господарських (арбітражних) судів України. Захід, що відбувся 12 березня 2021 року, організовано Верховним Судом та Проєктом Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини», який фінансується Фондом з прав людини.

Валентина Данішевська привітала суддів із річницею та зазначила, що цей круглий стіл є першим у серії заходів, присвячених 30-річчю створення господарських (арбітражних) судів в Україні. За словами Голови ВС, наступні заходи будуть присвячені питанням захисту права власності та прав інтелектуальної власності, банкрутства та іншим важливим темам.

Голова ВС звернула увагу, що останніми роками відбулися значні зміни корпоративного процесуального та матеріального права. Істотною новелою стало набрання чинності новою редакцією ГПК України наприкінці 2017 року. Зокрема, були змінені ознаки справ, що належать до юрисдикції господарських судів.

Найбільш значущою новелою корпоративного матеріального права було набрання чинності 17 червня 2018 року Законом України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». Цей Закон істотно змінив корпоративне право, що застосовується до найбільш поширеної форми підприємницьких товариств – товариств з обмеженою відповідальністю.

Валентина Данішевська зазначила, що звичайним наслідком змін законодавства, особливо масштабних, є потреба його тлумачення судами та застосування в судовій практиці. «Оскільки право діє так, як його застосовують, то саме судам належить провідна роль у належній імплементації законодавства», – наголосила вона.

 

Заступник Голови ВС, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов зауважив, що господарські (арбітражні) суди в Україні мають понад 200-річну історію. За його словами, сьогодні у світі існують тенденції до створення спеціалізованих судів: з питань банкрутства, інтелектуальної власності, торговельних та фінансових питань тощо. Господарські суди в Україні об’єднали всі ці спеціалізації. 

Також він висловив сподівання, що разом із розвитком української економіки буде змінюватися і вітчизняне законодавство відповідно до світових тенденцій.

За словами Богдана Львова, на цьому круглому столі, а також на анонсованих заходах мають бути порушені всі найбільш актуальні та складні питання в практиці застосування чинного законодавства з метою знайти можливі шляхи розв’язання проблем. Він побажав учасникам заходу плідної роботи та впровадження набутих знань у подальшій роботі.

Заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко від імені РЄ подякувала Валентині Данішевській і Богдану Львову за організацію цього заходу, а також подякувала Верховному Суду за ефективну співпрацю з усіма проєктами РЄ.  

«Сьогоднішній захід стосується надзвичайно важливого процесуального права, яке гарантується ст. 6 Конвенції – це право на справедливий суд. Саме це право закріплює принцип верховенства права, на якому будується демократичне суспільство й основоположна роль судової влади у здійсненні правосуддя», – наголосила доповідачка.   

Вона відзначила, що Проєкт РЄ «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини» допомагає Україні в забезпеченні доступного повного та ефективного правосуддя шляхом виконання рішень ЄСПЛ, у яких установлено порушення права на справедливий суд. «Ми плідно співпрацюємо в межах цього проєкту з Верховним Судом у напрямках покращення доступу до суду, посилення незалежності судових органів, а також вирішенні довготривалих та структурних проблем із метою гармонізації української судової практики з європейськими стандартами справедливого судочинства», – сказала Олена Литвиненко.  

 

В. о. секретаря судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Володимир Студенець зазначив, що в останні роки в Україні зроблено значні кроки в реформуванні корпоративного законодавства з метою його адаптації до європейського законодавства та до сучасних умов ведення бізнесу.

Він наголосив, що велике значення також має своєчасність, якість та прогнозованість судових рішень. Формування сталості та єдності у вирішенні спорів, зокрема і корпоративних, покладено на ВС.

Доповідач зазначив, що, крім вирішення корпоративних та інших спорів, завданням палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС є вивчення та узагальнення судової практики. За наслідками такої діяльності готуються відповідні довідки, огляди правових позицій, у тому числі у вигляді презентацій, які публікуються на інформаційних ресурсах ВС.