flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суди несуть відповідальність за кожну справу, тож розраховують на таку ж відповідальність стосовно судової системи – Голова ВС

01 березня 2021, 17:36

Сьогодні, 1 березня 2021 року, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська взяла участь у Всеукраїнському форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя».

З вітальним словом на заході виступив Президент України Володимир Зеленський, який зазначив, що в нашій державі буде реалізовано дієву судову реформу, яка гарантуватиме право кожного громадянина на чесний, незалежний та справедливий суд. Глава держави зауважив, що забезпечення права на чесний і незалежний суд – це базовий принцип будь-якої демократичної держави. «Це довіра. Це відчуття захищеності та справедливості – тих речей, що, на жаль, були дефіцитом для українців довгий час», – наголосив Володимир Зеленський.

Президент України також звернув увагу на те, що однією з проблем судової системи є нестача нових суддів, що призводить до надмірного навантаження на систему та до проблем із доступом до правосуддя.

«Через відсутність майже третини суддів громадяни змушені місяцями, а інколи й роками очікувати на розгляд своєї справи», – зазначив Володимир Зеленський. Він також акцентував на важливості відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів і на вдосконаленні процедури добору кандидатів до Вищої ради правосуддя.

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас наголосив на необхідності проведення комплексної судової реформи, яка є основою для багатьох інших реформ в Україні. Спікер нагадав, як у 2016 році міжнародні партнери підтримували реформу Верховного Суду.

«Новий ВС – це історія успіху. Він був створений на основі прозорого, але жорсткого відбору, який раніше ніколи не проводився в Україні. У результаті цього ВС отримав більшу довіру бізнесу та громадян, ніж попередній склад суду. І Верховний Суд нині має більшу довіру, ніж уся судова система в цілому», – сказав Матті Маасікас.

Голова Комісії з питань правової реформи, заступник голови Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас презентував проєкт Стратегії розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства на 2021–2023 роки. За його словами, одним з основних напрямів розвитку системи правосуддя є посилення функціональної та процесуальної спроможності ВС з метою забезпечення єдності застосування норм матеріального та процесуального права судами різних юрисдикцій.

Зокрема, упродовж 2021 року заплановано вдосконалити інститут зразкової справи шляхом визначення особливостей виконання рішення Верховного Суду в цих справах та/або запровадження інституту пілотного (модельного) рішення ВС, а також визначити процесуальний механізм забезпечення Верховним Судом єдності судової практики у справах, у тому числі тих, що не підлягають касаційному перегляду.

Під час першої сесії форуму «Розвиток системи судової влади», модератором якої був голова Комітету ВРУ з питань правової політики Андрій Костін, Голова ВС Валентина Данішевська  акцентувала на питаннях щодо великого навантаження на суддів, недостатнього фінансування судової системи та дефіциту кадрів (як суддів, так і працівників апарату). Попри ці всі проблеми судова система продовжує працювати на належному рівні.

Так, минулого року на розгляд першої інстанції надійшло 3,7 млн справ. Зокрема, суди адміністративної юрисдикції отримали на 44 % більше справ, ніж у попередні роки. При цьому суди задовольняють 89 % позовів громадян у соціальних спорах.

За словами Голови ВС, щороку (на основі аналізу 2017–2020 років) суди розглядають приблизно 3,5 млн справ. «З огляду на ситуацію з кадровим дефіцитом це – непомірне навантаження на суддів. Як минулого, так і цього року судова система не має достатнього фінансування», – сказала Валентина Данішевська.

Голова ВС зауважила, що до судів апеляційної інстанції оскаржується приблизно 13 % рішень. Решта – 87 % – набирає чинності після рішення суду першої інстанції. Це означає, що рівень довіри людей до судових рішень є досить високим.

Крім того, вона розповіла, що у 2020 році Верховний Суд розглянув 93,5 тис. справ, а за три роки діяльності – третину мільйона справ. Що стосується забезпечення єдності практики, то ВС разом із міжнародними партнерами розробив дві програми, які допомагатимуть у цьому питанні: одна програма спрямована на здійснення автоматизованого підбору релевантної практики ВС, а друга – на зручну підготовку процесуальних документів у справі.

Голова ВС висвітлила також питання щодо підвищення рівня довіри до судової влади, якості правосуддя і розвитку ефективних комунікацій судової системи із суспільством та органами виконавчої, законодавчої влади.

Підсумовуючи, Валентина Данішевська зазначила, що суди несуть відповідальність за кожну справу, тож розраховують на таку ж відповідальність стосовно судової системи.

Заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов окреслив основні  проблеми судової системи, якими, за його словами, є неповага до судового рішення, відсутність правової визначеності та однакового розуміння проведення судової реформи, і закликав усі гілки влади до діалогу, щоб судова реформа була результативною.

Представник Представництва Європейського Союзу в Україні Манфредас Лімантас сказав про підтримку зусиль України в судовій реформі, нового механізму пошуку рішень ВС, що сприятиме формуванню більш уніфікованої судової практики та підвищенню довіри до судової системи. Доповідач висловив сподівання, що результатом реформи буде поліпшення послуг, які суди надають громадянам, доступу до правосуддя, довіри та забезпечення принципу верховенства права.

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, член ВРП Світлана Шелест та Голова Ради суддів України Богдан Моніч розповіли про нагальну необхідність вирішення питань щодо дефіциту кадрів у судовій системі, оптимізації мережі судів, що неможливо зробити без відновлення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Тому сьогодні одним із пріоритетних завдань є запуск цього органу.

Після завершення сесії Валентина Данішевська та інші учасники заходу відповіли на запитання журналістів.