flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КАС ВС уклав меморандуми про співпрацю з декількома ВНЗ, за умовами яких студенти стажуються в суді

01 березня 2021, 14:49

Про це сказав голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович у виступі на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Національний та міжнародний механізми захисту прав людини: постмодерні тенденції розвитку, виклики та шляхи модернізації», яка відбулася 26 лютого 2021 році в Київському національному університеті будівництва і архітектури.

У своїй доповіді «Адміністративна юстиція як дієвий елемент механізму захисту прав людини в Україні» доповідач зауважив, що забезпечення гарантій прав громадян у відносинах з адміністративними органами є обов’язком правової держави. Саме це й зумовило свого часу потребу в створенні адміністративної юстиції в Україні.

Голова КАС ВС пояснив, що через адміністративні суди громадяни контролюють діяльність влади. Запровадження в Україні адміністративного судочинства й утворення адміністративних судів мало на меті гарантування права кожного оскаржувати в суді рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб, що дає змогу забезпечити реалізацію конституційного принципу відповідальності держави за свою діяльність перед людиною.

Звертаючись до учасників конференції, серед яких були науковці й студенти, Михайло Смокович звернув увагу на те, що суди дослухаються до думки науковців стосовно тлумачення норм законів. При Верховному Суді діє Науково-консультативна рада, до якої входять фахівці з усіх галузей права, які на звернення суддів надають наукові висновки щодо правозастосування. Доповідач нагадав, що в процесуальному законодавстві закріплено статус нового суб’єкта «експерта в галузі права» і це може стати новою юридичною спеціальністю для науковців, до яких суди звертатимуться для тлумачення законодавства. 

Також Михайло Смокович повідомив, що Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду уклав меморандуми про співпрацю з декількома вищими навчальними закладами, що дає можливість студентам стажуватися в суді. Крім цього, КАС ВС запровадив уроки права для школярів, які проводять судді. Такі уроки допомагають підвищити правову обізнаність дітей, розповідають про діяльність суду, формують розуміння важливості суддівської професії та довіру до судової влади.