flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді розпочалася серія тренінгів з конкурентного права ЄС

26 лютого 2021, 14:52

26 лютого 2021 року проєкт ЄС «Право-Justice» у рамках співпраці з Верховним Судом розпочав проведення п’ятиденних тренінгів з конкурентного права ЄС, зокрема, для суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Cекретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Тетяна Дроботова у вітальному слові від імені Верховного Суду подякувала представникам Проєкту, зокрема його керівнику Довідасу Віткаускасу, міжнародному головному експерту з питань судової реформи Анні Адамській-Галант і всім національним та міжнародним експертам за активну підтримку української судової системи у її прагненнях відповідати європейським стандартам.

Спікерка зазначила, що співпраця Проєкту з Верховним Судом охоплює аспекти дослідження, аналізу і засобів уніфікації судової практики та застосування права ЄС і практики Суду ЄС у правовому порядку України. «Завдяки подібним проєктам вдається заповнювати наявні прогалини щодо вивчення права ЄС, а українські колеги отримують можливість оволодіти концептуальними європейськими підходами, зокрема, щодо розгляду справ у спорах, які виникають з відносин, пов’язаних із захистом економічної конкуренції. Безумовно, важливою в цьому процесі є роль суду для тлумачення і правильного розуміння тотожних із Європейським Союзом правових інститутів», – наголосила Тетяна Дроботова.

Суддя ВС також нагадала, що вже два роки поспіль спільно з Проєктом організовується Міжнародна конференція, присвячена питанням застосування права ЄС в судовій практиці. Сьогоднішнім заходом розпочинається серія тренінгів суддів КГС ВС, присвячена більш предметному обговоренню. Водночас доповідачка зауважила, що судді і господарських судів, і КГС ВС вже впроваджують європейські стандарти у процес розгляду судових справ та вивчають правові акти Європейського Союзу. А це, на її думку, є свідченням того, що тематика права ЄС стає все більш затребуваною у колах фахової юридичної спільноти.

Наостанок секретар судової палати КГС ВС Тетяна Дроботова побажала учасникам тренінгу плідної роботи, цікавих обговорень та висловила сподівання, що здобуті знання будуть корисними під час здійснення правосуддя в Україні.