flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сильний і незалежний Конституційний Суд – це основа демократичної та відповідальної держави

24 лютого 2021, 17:00

На цьому наголосила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України 24 лютого 2021 року в ході урочистої церемонії складення присяги новопризначеним суддею КСУ Віктором Кичуном.

Валентина Данішевська привітала КСУ з довгоочікуваним поповненням. Вона сказала, що судова система також повинна призначити суддю КСУ за своєю квотою. Минулого року двічі планувалося проведення з’їзду суддів України, на якому мало бути, зокрема, вирішено й це питання, однак через пандемію коронавірусу він так і не відбувся.  

Голова ВС зауважила, що призначення нового судді КСУ – це не лише наближення Суду до його повного складу. Насамперед це підвищення рівня правової дискусії задля пошуку кращого балансу у забезпеченні дотримання прав і свобод громадян на рівні нормативного врегулювання, а також для належного функціонування в Україні системи стримувань і противаг. «Без такої системи неможливо побудувати демократичну соціальну правову державу», – сказала Валентина Данішевська.

Вона побажала судді КСУ, щоб народні депутати України, які призначили його на цю високу посаду, з повагою ставилися до його статусу та незалежності, а суддя щоб відчував свою відповідальність лише перед народом України.

Голова ВС акцентувала, що у КСУ та в судів загальної юрисдикції одна мета – побудова України як правової держави, де кожен, хто потребує захисту своїх прав, завжди міг би його знайти повною мірою і своєчасно.

Також Валентина Данішевська побажала всім суддям КСУ залишатися відданими тим ідеалам, заради яких створювалася ця інституція, боротися за справжні цінності та незалежність, долати всі перешкоди, які стають на шляху до верховенства права та справедливості. «Адже сильний і незалежний Конституційний суд – це основа демократичної та відповідальної держави», – наголосила Голова ВС.