flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У 2020 році на розгляді КЦС ВС перебувало понад 38 тисяч процесуальних звернень і справ, розглянуто - більше 27 тисяч

22 лютого 2021, 16:59

Про це повідомив голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Борис Гулько на зборах суддів КЦС ВС, що відбулися 19 лютого 2021 року. Із доповідями також виступили секретар Пленуму, секретар Першої судової палати КЦС ВС Дмитро Луспеник, секретар Другої судової палати КЦС ВС Марина Червинська, секретар Третьої судової палати Валентина Висоцька і керівник секретаріату суду Віктор Капустинський.

Борис Гулько доповів про стан здійснення правосуддя у цивільній юрисдикції у 2020 році. Він зазначив, що торік судова система працювала у складних умовах. Фактичне недофінансування судів першої та апеляційної інстанцій, недоукомплектування вакантних посад суддів, плинність кадрів, зміна процесуального законодавства, карантинні обмеження, пов’язані з пандемією, та інші об’єктивні чинники призвели до накопичення в судах невирішених справ. «Тому незмінним завданням для суддів цивільної спеціалізації у 2021 році є забезпечення доступу громадян до правосуддя, вирішення цивільних справ у розумні строки, а для КЦС ВС, крім того, – забезпечення сталості та єдності судової практики», – сказав доповідач.

Він поінформував, що минулого року на розгляді судів України (крім Верховного Суду) перебувало 4 272 934 справи і матеріали, із них у судах цивільної юрисдикції (окрім КЦС ВС) – 1 309 947 справ і матеріалів. Розглянуто цивільними судами в минулому році 973 075 справ і матеріалів. Борис Гулько звернув увагу на те, що судді цивільної юрисдикції є слідчими суддями майже в кожному місцевому суді, також вони розглядають справи про адміністративні правопорушення, а в період виборчого процесу – справи адміністративного судочинства. Тому можна зробити висновок, що судді цивільної юрисдикції розглядають більше половини всіх справ, які надходять у суди всіх спеціалізацій.

За результатами розгляду апеляційних скарг середній показник скасованих судових рішень становив 38,7 % (у 2019 році – 39,5 %).

Упродовж 2020 року на розгляді КЦС ВС перебувало 38 226 процесуальних звернень і справ цивільного судочинства. Із них розглянуто 27 245, на розгляді на кінець звітного періоду було 10 631, передано на розгляд Великої Палати ВС – 107, передано на розгляд палати та об’єднаної палати – 36 процесуальних звернень і справ.   

Доповідач зазначив, що в минулому році КЦС ВС розглянув 20 025 касаційних скарг (із тими, провадження у яких відкрито), повернуто та закрито провадження у 2 519 справах, відмовлено у відкритті проваджень у 8 317 справах, відкрито проваджень – 9 189. Борис Гулько звернув увагу, що за необґрунтованістю, коли є висновок ВС у подібних правовідносинах, відмовлено у відкритті провадження всього у 30 справах. «Тобто касаційний фільтр, запроваджений у 2020 році, фактично не працює», – сказав доповідач.

Середній показник скасованих судових рішень апеляційних судів минулого року становив 32,5 % (у 2019 році – 32,2 %). Тобто, за словами голови КЦС ВС, цей показник є незмінним протягом тривалого часу: кожна третя справа, в якій касаційний суд відкриває провадження, скасовується. 

Із презентацією голови КЦС ВС про стан здійснення правосуддя у цивільній юрисдикції у 2020 році можна ознайомитися тут.

Дмитро Луспеник поінформував про роботу Першої судової палати КЦС ВС, а також об’єднаної палати КЦС ВС. Він зазначив, що у 2020 році на розгляді 18 суддів Першої судової палати перебувало 15 487 справ і матеріалів, а в 2018 році на 13 суддів їх було 27 254. Однак, за словами доповідача, і торішній показник є завеликим, він не відповідає ролі ВС, який є найвищим судом у системі судоустрою України.

Дмитро Луспеник наголосив, що торік судді палати у 996 справах ухвалили власне судове рішення, не передаючи справу на новий судовий розгляд. Це 47 % (у 2018 році – 32,5 %) від скасованих судових рішень. «Це дуже високий показник роботи ВС, якщо враховувати законодавче обмеження повноважень суду касаційної інстанції на оцінку та переоцінку доказів, на встановлення фактичних обставин. Раніше цей показник у касації (ВСУ і ВССУ) ледве досягав 10 %», – сказав Дмитро Луспеник.

Середньомісячне навантаження на суддю-доповідача Першої судової палати у 2020 році становило 51 справу і матеріал (у 2019 році – 68, у 2018 – 190,6). За словами доповідача, зменшення навантаження дало можливість суддям приділяти більше уваги якості судових рішень, зокрема, було більше часу для того, щоб ухвалювати власні рішення, а не передавати справи на новий розгляд.

Водночас навантаження на суддів у складі колегій було різне: у деяких суддів воно становило більше 600 справ і матеріалів, у деяких – 1500 справ на рік.

Днями завершено аналіз роботи об’єднаної палати КЦС ВС за 2020 рік, який буде доведено до суддів найближчим часом. Із 41 справи, переданої на розгляд ОП КЦС у 2020 році, розглянуто 31 справу. Лише у 10 справах ОП КЦС відступила від висновку, раніше викладеного в судовому рішенні колегії суддів іншої палати, в 1 – уточнила висновок, у 19 справах ОП КЦС не відступила від висновку колегії, 9 справ ОП КЦС передала на розгляд ВП ВС.

Дмитро Луспеник зазначив, що понад 90 % питань щодо застосування норм матеріального права вирішено ВП ВС. Поки що залишаються питання щодо застосування норм процесуального права, але вони, як правило, вирішуються на рівні касаційних судів і не надходять до ВП ВС.

Марина Червинська розповіла про роботу Другої судової палати КЦС ВС. Вона зазначила, що минулого року кількість суддів у палаті неодноразово змінювалася, на початок року до її складу входило 18 суддів, протягом року кількість суддів зменшилася на шість осіб.

2020-й рік для суддів Другої судової палати КЦС ВС був не менш напруженим, ніж попередні роки. Значною мірою це було зумовлено не лише великою кількістю поточних процесуальних звернень та справ, а й вхідним залишком, що з року в рік зменшується, але якого остаточно позбутися поки що не вдається.

Всього за звітний період на розгляді суддів палати перебувало 15 596 справ і процесуальних звернень, що на 20,5 % менше, ніж у 2019 році, і на 40,2 % менше, ніж у 2018 році. З них залишок справ і процесуальних документів на початок року становив 5 487 справ і матеріалів (на 8,5 % менше, ніж у 2019 році). 

За результатами розгляду справ колегіями палати залишено без змін 25,0 % рішень апеляційних судів,  скасовано 66,6 %, змінено 8,4 %. Таким чином, кількість судових рішень, які судом касаційної інстанції було залишено без змін, зменшилась на 7 %, скасованих – зросла на 3 %, змінених – зросла на 4 %.

Також Марина Червинська зазначила, що середньомісячне навантаження на суддів Другої судової палати у 2020 році (із урахуванням перерозподілених  справ) становило 55 справ і матеріалів (у 2019 році – 69 справ і матеріалів).

Валентина Висоцька поінформувала про роботу Третьої судової палати КЦС ВС. Вона зазначила, що палата була створена в травні 2019 року. Протягом строку роботи палати її кількісний склад постійно змінювався. Судді звільнялись у відставку, обирались до складу ВП ВС. Станом на 31 грудня 2020 року до складу палати входить 17 суддів, п’ять із них обрано до складу ВП ВС.

Середнє навантаження на суддю палати – приблизно 450 розглянутих справ. Однак деякі судді розглянули більше 530 справ.

Доповідачка звернула увагу на проблему порушення строків розгляду справ.

Також вона поставила перед суддями палати завдання – у першому півріччі розглянути залишок справ за 2018 рік – їх всього 166, та за 2019 рік – 2002 справи. «Нам створені належні умови праці, тому я вважаю, що ці завдання можуть бути виконані», – сказала Валентина Висоцька.

Віктор Капустинський зазначив, що пріоритетом секретаріату суду є якісна робота з організаційного забезпечення здійснення правосуддя, кваліфікованого надання громадянам передбачених законодавством судових сервісів та забезпечення функціонування установи як юридичної особи. «На мою думку, секретаріат у 2020 році належно забезпечив діяльність суду», – сказав доповідач.

Серед проблем у роботі секретаріату доповідач назвав плинність кадрів. Коефіцієнт цього показника протягом року зріс до 11 %, хоча природна плинність, як правило, не перевищує 5 %. Основною причиною плинності кадрів є не лише навантаження та понаднормова робота працівників, а й недостатня кваліфікація для роботи в офісі судді.