flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За минулий рік КАС ВС розглянув понад 46 тисяч справ, а за три роки – понад 129 тисяч

19 лютого 2021, 18:45

Про це повідомив голова КАС ВС Михайло Смокович у доповіді на зборах суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді 19 лютого 2021 року, під час яких судді обговорили результати діяльності суду у 2020 році.

Голова КАС ВС Михайло Смокович зазначив, що статистичні показники надходження справ і матеріалів до КАС ВС протягом 2018–2020 років є підставою для констатації факту того, що суд працює в умовах колосального навантаження протягом трьох років. За цей період на розгляд до КАС ВС надійшло 146 694 справи і матеріали, а розглянуто – 129 118. Доповідач звернув увагу, що це майже половина справ і матеріалів усього Верховного Суду (за три роки до ВС надійшло майже 330 тис. справ, з яких розглянуто 286 тис.).

У 2020 році КАС ВС отримав 37 634 нових справи та матеріали, з урахуванням залишків, які не розглянуто на початок звітного періоду, на розгляді перебувало 64 612 справ та матеріалів, з них розглянуто – 46 099. Показник нерозглянутих справ і матеріалів станом на 1 січня 2021 року становить 18 144.

У 2020 році на розгляд КАС ВС надійшло 80 справ за апеляційними скаргами, з яких 18 – у справах, пов’язаних із проміжними виборами народного депутата України, 41 – у справах, пов’язаних із проведенням чергових місцевих виборів, 21 апеляційна скарга – у справах інших категорій.

До КАС ВС як суду першої інстанції надійшло 405 позовних заяв і справ. Упродовж року суд ухвалив 506 судових рішень, якими закінчив розгляд справ і матеріалів.

У 2020 році в середньому надійшло до одного судді КАС ВС 784 справи та матеріали, середній показник ухвалених судових рішень одним суддею становив 960 одиниць і є одним із найбільших серед усіх касаційних судів Верховного Суду.

Використовуючи механізми досягнення єдності судової практики, передбачені національним законодавством, через виникнення потреби відступити від раніше сформованої позиції суду колегіями у складі судових палат розглянуто 25 справ, об’єднаною палатою – 4 справи, також на підставі 7 подань вирішено по суті зразкові справи.

Процесуальна й позапроцесуальна діяльність КАС ВС у 2020 році здійснювалась в умовах світової пандемії та карантину. Для суду ця надскладна ситуація стала поштовхом для акумулювання всіх ресурсів та ефективного їх використання, стратегічного мислення, пошуку й віднайдення нових рішень у побудові й організації роботи таким чином, щоб, не становлячи загрози для здоров’я й життя, продовжувати насамперед здійснювати правосуддя щодня, як цього вимагає право й закон.

Секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Раїса Ханова повідомила, що палатою за минулий рік винесено 22 258 судових рішень, що становить 72 % від загальної кількості усіх справ, які перебували на розгляді суддів палати (на 10 % більше, ніж у 2019 році). На роботу палати вплинули процесуальні фільтри: приблизно 15 % справ повернуто, у 51 % справ – відмовлено у відкритті провадження, це малозначні справи або розглянуті у спрощеному позовному провадженні справи, які суди попередніх інстанцій вирішили правильно. На жаль, у податкових органах стоїть програма, яка знімає справу з контролю тільки за наявності ухвали Верховного Суду.

По суті розглянуто 4757 справ, із яких 54 % скеровано на новий розгляд і 8 % – для продовження розгляду. Раїса Ханова вважає за доцільне проведення навчань із кожним апеляційним округом для обговорення помилок, які допускають суди попередніх інстанцій, а також продовження аналітичної і методичної роботи з підготовки оглядів щодо ключових правових позицій Суду у сфері оподаткування та митної справи, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування.

Секретар судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Андрій Рибачук повідомив, що впродовж звітного періоду палата працювала у складі 15 суддів, на розгляді перебувало 19 470 справ і матеріалів, з яких у 2020 році надійшло 8804 справи і матеріали. Порівняно з відповідним періодом 2019 року надходження справ і матеріалів зменшилось на 32 %. Середній показник надходження справ і матеріалів на одного суддю становить 550 одиниць. Суддями судової палати розглянуто 12 619 справ і матеріалів.

На кінець 2020 року залишок нерозглянутих справ і матеріалів становив 6728, що на 38 % менше порівняно з попереднім роком (залишок на кінець 2019 року – 10 790 справ і матеріалів).

Секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Олена Калашнікова доповіла, що із 14 018 справ і матеріалів, які перебували на розгляді, упродовж звітного періоду розглянуто 11 310, не розглянуто на кінець року 2559 заяв і справ. Середній показник справ і матеріалів, які перебували на розгляді, на одного суддю палати становив 876, а середній показник загальної кількості судових рішень, якими закінчено розгляд – 707.

Олена Калашнікова звернула увагу, що особливістю звітного періоду стало забезпечення своєчасного і якісного розгляду адміністративних справ, пов’язаних із виборчими процесами проміжних виборів народних депутатів України та місцевих виборів. Виборчі процеси тривали майже вісім місяців.

Усі доповідачі відзначили, що у 2020 році досягти високих показників роботи та забезпечити безперервну роботу суду було б неможливо без високого рівня організаційного забезпечення, яке професійно, виважено й грамотно здійснював кожен працівник відповідного структурного підрозділу секретаріату суду та структурних підрозділів ВС, що забезпечують роботу КАС.

Заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного адміністративного суду Наталія Богданюк повідомила, що для забезпечення подання документів у зручний час у суді застосовується гнучкий графік роботи – без перерви на обід. Упродовж виборчих процесів, які минулого року загалом тривали вісім місяців, приймання документів здійснювалося з 9:00 до 24:00, у тому числі у вихідні, святкові та неробочі дні.

Протягом 2020 року до суду надійшло та зареєстровано 212 869 документів, у середньому це майже 850 документів на день. Усі документи зареєстровано в день їх надходження.

Наталія Богданюк звернула увагу, що минулого року вдалося зменшити витрати на пересилання кореспонденції (майже на 900 тис. грн). Це стало можливим завдяки суттєвому зменшенню (більше ніж на 45 тис.) показника зареєстрованих повідомлень про вручення. У 2020 році одержувачем зворотного повідомлення про вручення судового рішення сторонам у справі вказувався не Касаційний адміністративний суд, а суд першої інстанції. У зв’язку з цим суд отримав можливість невідкладно повертати справи до судів першої інстанції та зменшити кількість пересилань кореспонденції між судами. Керівник секретаріату КАС ВС висловила вдячність судам першої інстанції за підтримку цієї ініціативи.

Із презентацією голови КАС ВС Михайла Смоковича щодо діяльності суду у 2020 році можна ознайомитися за посиланням – cutt.ly/2lrEs4T.

Звіт «Касаційний адміністративний суд у 2020 році» – cutt.ly/BlrEmqg.

Основні показники діяльності секретаріату КАС та інших структурних підрозділів апарату ВС, які здійснюють організаційне забезпечення діяльності КАС ВС за 2020 рік – cutt.ly/ilrEk45.