flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Юрій Чумак проаналізував судову практику у спорах щодо права власності

18 лютого 2021, 16:32

17 лютого 2021 року відбувся III Business & Legal Agri Forum, організований тижневиком «Юридическая практика». У заході взяв участь суддя-спікер судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Юрія Чумака.

У межах профільної сесії «Захист власності» він виступив із доповіддю на тему «Судовий порядок оскарження реєстраційних дій – правові позиції Верховного Суду» та зупинився на найбільш актуальній судовій практиці ВС.

Суддя-спікер, зокрема, звернув увагу на правову позицію КГС ВС, яка міститься у постанові від 21 січня 2021 року у справі № 925/1222/19. Згідно з цією правовою позицією спір про скасування рішення про державну реєстрацію речового права на нерухоме майно має розглядатись як спір, пов’язаний із порушенням цивільних прав позивача на нерухоме майно іншою особою, за якою зареєстроване аналогічне право щодо того ж нерухомого майна.

Також він навів як приклад постанову об’єднаної палати КГС ВС від 24 січня 2020 року № 910/10987/18, у якій вказано, що державна реєстрація прав не є підставою набуття права власності, а є лише засвідченням державою вже набутого особою права власності, що унеможливлює ототожнення факту набуття права власності з фактом його державної реєстрації.

Крім того, Юрій Чумак розповів про нюанси скасування реєстрації як належного способу захисту порушеного права та про спори, пов’язані з поновленням строку дії договору оренди землі.

На завершення виступу суддя-спікер відповів на запитання колег.

Із презентацією судді-спікера судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Юрія Чумака можна ознайомитися за посиланням.