flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС відмовив у відкритті провадження у справі щодо відсторонення від посади судді КСУ

03 лютого 2021, 19:14

Сьогодні, 3 лютого 2021 року, Верховний Суд у складі судді-доповідача Касаційного адміністративного суду, перевіривши матеріали позовної заяви до Президента України про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 29 грудня 2020 року № 607/2020 «Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України», ухвалив рішення про відмову у відкритті провадження у справі № 9901/20/21, оскільки цей позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства з огляду на таке.

Позивач обґрунтував позов тим, що Указ Президента України є незаконним і таким, що суперечить Конституції України, якою не передбачено повноважень Президента України на відсторонення судді Конституційного Суду України від займаної посади.

Таким чином, позивач фактично ставить питання про неконституційність Указу Президента України та, відповідно, про необхідність оцінювання цього акта Глави держави на відповідність, зокрема, статтям 6, 19, 102, 106 та розд. XII Конституції України.

Верховний Суд зазначив, що відповідно до ч. 2 ст. 19 КАС України юрисдикція адміністративних судів не поширюється на справи, зокрема, що віднесені до юрисдикції Конституційного Суду України.

Аналіз норм Конституції України, практики Конституційного Суду України, а також правових позицій Великої Палати Верховного Суду у подібних правовідносинах свідчить про те, що невідповідність указів Президента України положенням Конституції України може бути підставою для прийняття виключно Конституційним Судом України рішення щодо неконституційності цих указів, що свідчить про неможливість розгляду такої категорії справ у порядку адміністративного судочинства.

Також Суд зазначив, що правовий статус Президента України належить до сфери конституційних правовідносин, тому офіційне тлумачення Конституції України, зокрема, в цій частині, як і вирішення питання про відповідність закону, іншого правового акта (їх окремих положень) стосовно обсягу повноважень Президента України Конституції України, також є виключним повноваженням Конституційного Суду України.

Із повним текстом ухвали Верховного Суду від 3 лютого 2021 року у справі № 9901/20/21 можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень – https://reyestr.court.gov.ua/.