flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Важливо перейти від запозичення або цитування норм права ЄС до розуміння їх суті – Богдан Львов

02 лютого 2021, 10:40

28–29 січня 2021 року в онлайн-режимі відбулася міжнародна конференція «Застосування права ЄС у судовій практиці: європейський досвід для української перспективи», організована спільно проєктом ЄС «Право-Justice» і Верховним Судом.

У ході конференції міжнародні та національні експерти й науковці спільно з суддями-практиками обговорили низку питань, присвячених особливостям застосування у судовій практиці українських судів права ЄС, практики Суду ЄС та Угоди про асоціацію Україна – ЄС.

Модератором заходу виступив керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду д. ю. н. Расім Бабанли.

Виступаючи з вітальним словом, заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов подякував проєкту ЄС «Право-Justice» в особі головної міжнародної експертки з питань судової реформи Анни Адамської-Галлант за багаторічну плідну співпрацю. «Це вже стає певною традицією, оскільки це не перший спільний захід, і дуже сподіваюся, що вони стануть системними, а наступні будуть не менш актуальними, важливими і, безумовно, необхідними для нашої країни. Надзвичайно приємно, що тематика кожного заходу, і цього зокрема, викликає жвавий інтерес серед вітчизняної юридичної спільноти. Насамперед це обумовлено практичною спрямованістю таких заходів та участю дійсно висококваліфікованих експертів-спікерів. Цей захід, безумовно, є практично корисним, цікавим і змістовним», – підсумував очільник КГС ВС. Він висловив сподівання, що завдяки подібним проєктам вдасться заповнити наявні прогалини щодо вивчення права ЄС у вітчизняній сучасній юридичній освіті, а українські колеги отримають можливість оволодіти концептуальними європейськими підходами. На переконання Богдана Львова, у контексті застосування норм права ЄС важливо перейти від їх запозичення або цитування до розуміння суті тих процесів, які відбуваються, для подальшого використання цих норм у судових рішеннях.

Голова КАС ВС Михайло Смокович, вітаючи учасників заходу, зазначив, що теми, які обираються для обговорення нашим постійним партнером – проєктом ЄС «Право Justice», завжди дуже важливі в контексті тих реформ, які проводяться в нашій державі. Він нагадав, що судді адміністративних судів в Україні з 2014 року (коли була ратифікована Угода про асоціацію між Україною та ЄС), крім іншого, викладають судові рішення, орієнтуючись на висновки Європейського Суду справедливості для тлумачення і правильного розуміння тотожних правових інститутів. Таким чином судді впроваджують європейські стандарти в українське суспільство, і це з часом закладається і в національному законодавстві. Також судді вивчали й директиви Європейського Союзу в питаннях перебування біженців в Україні для можливого використання під час тлумачення національного законодавства при постановленні судових рішень у справах щодо статусу біженця та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України. За словами очільника КАС ВС, українські судді прагнуть, щоб судова система нашої держави піднімалася на щаблі найкращих традицій і практик європейських країн.

Суддя КГС ВС д. ю. н., професор Віталій Уркевич розповів про застосування правових актів ЄС та Угоди про асоціацію у практиці КГС ВС, зокрема директив Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу: № 2004/25/ЄС від 21 квітня 2004 року про заявки та пропозиції ціни поглинання; № 2009/72/ЄС від 13 липня 2009 року про спільні правила внутрішнього ринку електроенергії; № 2009/101/ЄС від 16 вересня 2009 року про узгодження гарантій, що їх для захисту інтересів учасників і третіх осіб вимагають держави-члени від компаній (на заміну першої Директиви від 9 березня 1968 року) та реєстрації торговельної марки.

Учасники конференції також ознайомилися з досвідом польських та угорських судів щодо імплементації норм права ЄС і застосування їх у судочинстві, зокрема стосовно конкурентного права.

Із презентацією судді КГС ВС д. ю. н., професора Віталія Уркевича можна ознайомитися за посиланням https://bit.ly/2MGpTHb.