flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентовано Звіт за результатами дослідження «Ставлення громадян України до судової системи»

18 грудня 2020, 15:49

18 грудня 2020 року відбувся круглий стіл на тему «Презентація Звіту за результатами дослідження «Ставлення громадян України до судової системи» та Висновку № 23 Консультативної ради європейських суддів «Роль асоціацій суддів у підтримці суддівської незалежності».

У вступній промові Голова Верховного Суду Валентина Данішевська подякувала Офісу Ради Європи в Україні та Українському центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова за проведення чергового дослідження та організацію заходу, а також зазначила, що для судової влади вкрай важливо знати думку громадян про процеси, які відбуваються у судах, і вчасно реагувати на отриману інформацію.

«Дані, відображені у Звіті, досить оптимістичні, адже вони показують уже трирічну тенденцію до зростання основних показників рівня довіри до судів. Це свідчить про те, що щоденна кропітка робота, яку виконує кожен суддя й кожен працівник апарату, дає позитивні та обнадійливі результати», – відзначила Валентина Данішевська.

Сьогодні судова система стоїть перед двома найбільшими викликами – кадровий дефіцит і брак фінансування. Ці виклики впливають на рівень судового сервісу, а тому й на сприйняття судів громадянами. Однак навіть у таких надскладних умовах судова система готова боротися за прихильність кожного громадянина.

Звертаючи увагу на Висновок КРЄС № 23, Голова ВС наголосила, що незалежність суддів – не менш важливе питання для суспільної довіри, адже тільки незалежний суддя може вирішити спір безсторонньо і справедливо, з дотриманням принципу верховенства права та із зрозумілою позицією як для сторін конкретного процесу, так і для суспільства загалом.

Заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко підкреслила, що розвиток і вдосконалення комунікації судів із громадськістю має бути одним із пріоритетних напрямів роботи кожного суду, адже розбудова прозорих судових органів – це обов’язковий мінімум, необхідний для розвитку економіки держави, створення сприятливого інвестиційного клімату і покращення якості життя громадян.

«Довіра до судової влади – це довіра до країни і впевненість у її здатності захистити справедливість, принципи демократії та європейський шлях розвитку», – зауважила Олена Литвиненко.

За словами Генерального директора Українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова Павла Пензеника, особливість застосованої методології дослідження полягає в тому, що у його процесі вивчається не лише громадська думка про функціонування судової системи за вибіркою, яка репрезентує доросле населення України, а й думка людей, яким довелося безпосередньо взаємодіяти із судами.

Також він зауважив, що порівняння результатів опитування на виході з судів із результатами загальнонаціонального опитування за репрезентативною вибіркою показує, що оцінки безпосередніх учасників судового процесу є кращими, ніж ті, що висловлюються широким загалом.

Координатор проєктів Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Андрій Кавакін звернув увагу на взаємозв’язок суддівської незалежності та довіри суспільства до суду, а також зазначив, що зміцнення довіри до суду можливо досягти лише завдяки спільним діям усіх трьох гілок державної влади.

Перша сесія круглого столу була присвячена презентації Звіту за результатами дослідження «Ставлення громадян України до судової системи». Його представив Директор соціологічної служби Українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова Андрій Биченко. Зі звітом можна ознайомитися за посиланням – https://bit.ly/2IZTGcj.

Під час обговорення результатів дослідження Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко відзначив позитивну тенденцію щодо формулювання питання довіри до суду.

«Показовим є сприйняття стану незалежності судової системи суспільством, а також ставлення інших гілок влади до судів та суддів. І лише оцінивши ці показники в комплексі, ми зможемо констатувати, що йдемо правильним шляхом, який приведе до високого рівня довіри і до судової системи, і до державної влади в цілому», – зауважив Голова ВРП.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зазначив, що опитування проводилося серед різних категорій респондентів, що свідчить про його об’єктивність та неупередженість. Крім того, він зауважив, що дослідження виявило окремі питання, які впливають на оцінку громадянами стану справ у системі правосуддя та яким слід приділити увагу. Це насамперед комунікативна сфера діяльності судів, адже, як свідчать результати дослідження, роль ЗМІ є провідною у формуванні ставлення суспільства до суду.