flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олена Кібенко провела інтерактивні лекції для суддів господарських судів

10 грудня 2020, 17:59

7 грудня 2020 року відбувся в онлайн-режимі загальноукраїнський семінар для суддів господарських судів «Актуальні питання визначення юрисдикції господарських судів: правові висновки Верховного Суду». Захід організовано Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України з метою удосконалення знань та практичних навичок, необхідних для ефективного здійснення господарського судочинства.

Інтерактивні лекції для суддів господарських судів провела суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, суддя Великої Палати ВС (2017–2020) Олена Кібенко.

Суддя розповіла учасникам семінару про критерії розмежування судової юрисдикції Великою Палатою ВС та розкрила проблему щодо відступу ВП ВС від існуючих правових позицій.

Вона, зокрема, звернула увагу на те, що правовий висновок ВП ВС проходить певну верифікацію судами інших інстанцій – вони можуть сприйняти цей висновок або ухилятися від його застосування, якщо він не сформульований, на їхню думку, переконливо. Суди інших інстанцій можуть навіть відступити від висновку ВП ВС, надавши обґрунтування такого відступу, адже законом передбачено врахування висновку, а не його обов’язковість.

Натомість такого права позбавлені судді самого Верховного Суду. Якщо вони мають намір відступити від такого висновку, то не можуть цього зробити самостійно, а мають передати справу з відповідним обґрунтуванням підстав для відступу на розгляд палати, об’єднаної палати чи ВП ВС.

Олена Кібенко також висловила пропозицію закріпити в законі можливість перспективної дії нового висновку Великої Палати ВС – його застосування лише у майбутньому, при ухваленні судами рішень у справах, що розглядаються чи будуть розглядатися після ухвалення рішення ВП ВС. Це сприятиме розвитку права, але водночас дасть змогу уникнути численних скасувань вже ухвалених судових рішень. Судді – учасники семінару оцінили таку пропозицію позитивно.

Із презентаціями Олени Кібенко можна ознайомитися за посиланнями: https://bit.ly/3n4W6W4, https://bit.ly/3gymcy8.