flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запуск IP-суду є справою честі для держави – Богдан Львов

08 грудня 2020, 15:16

Таку думку висловив заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов під час онлайн-дискусії «Концептуальні аспекти конкуренційно-антимонопольної реформи», організованої Американською торговельною палатою в Україні.

Захід був присвячений обговоренню проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо конкуренційно-антимонопольної реформи», а також концептуальним зауваженням та пропозиціям експертів.

У ході дискусії зазначалося, що для вирішення судових спорів у сфері конкуренції вказаним законопроєктом пропонується створення в Україні спеціалізованого суду.

«Безумовно, спеціалізація є запорукою підвищення якості здійснення правосуддя та забезпечення оперативності розгляду справ і тому, сподіваюсь, спеціалізований суд буде створений. Можливо, на сьогодні не досить доцільно вирішувати питання щодо зміни спеціалізації Вищого суду з питань інтелектуальної власності, створення якого зупинилось буквально на завершальній стадії. Переконаний, коли цей суд запрацює, а його запуск є справою честі для держави, то можливо, там буде створено спеціалізовані колегії, які розглядатимуть справи у сфері конкуренції. Тим більше, що в багатьох питаннях, зокрема щодо недобросовісної конкуренції, фактично застосовуються те саме законодавство. Крім того, усі зміни в законодавстві мають бути завжди виваженими і обережними», – наголосив очільник КГС ВС.

Суддя судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС ВС Ірина Булгакова переконана: «Із внесенням змін до конкурентного антимонопольного законодавства потрібно передбачати зміни і до процесуального законодавства, де буде чітко визначено, які категорії спорів і якими судами розглядаються, а також яка процедура розгляду цих спорів. Це буде полегшення як для судів, так і для суб’єктів господарювання, а також і для самого Антимонопольного комітету України. І в цьому контексті необхідно розробляти відповідні законопроєкти».