flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КАС ВС Олена Губська висвітлила судову практику щодо примусового повернення і видворення іноземців та осіб без громадянства

07 грудня 2020, 12:35

Під час семінару «Забезпечення права на притулок у процедурах примусового повернення та видворення» суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Олена Губська  ознайомила суддів апеляційних адміністративних судів та місцевих загальних судів із судовою практикою у відповідних спорах. Захід, який відбувся 2 грудня 2020 року в онлайн-режимі, організовано Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з громадською організацією «Десяте квітня» за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR).

Суддя КАС ВС Олена Губська зазначила, що у зв’язку із проведенням останньої реформи та введенням нових фільтрів до Кодексу адміністративного судочинства України лише маленький відсоток справ, які стосуються перебування іноземців на території України, розглядається у касаційному порядку Верховним Судом.

Так, відповідно до п. 11 ч. 6 ст. 12 КАС України справи щодо перебування іноземців або осіб без громадянства на території України є справами незначної складності.

Однак Верховний Суд може прийняти малозначну справу до розгляду, якщо: касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики; особа, яка подає касаційну скаргу, відповідно до цього Кодексу позбавлена можливості спростувати обставини, встановлені оскарженим судовим рішенням, при розгляді іншої справи; справа становить значний суспільний інтерес або має виняткове значення для учасника справи, який подає касаційну скаргу; суд першої інстанції відніс справу до категорії справ незначної складності помилково (п. 2 ч. 5 ст. 328 КАС України).

Висвітлюючи судову практику у справах щодо примусового повернення і видворення іноземців та осіб без громадянства, доповідачка окреслила проблемні питання, які виникають під час розгляду справ цієї категорії.

Суддя зазначила, що при вирішенні питання про примусове повернення чи видворення слід обов’язково з’ясовувати наявність обставин, передбачених ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод або ст. 31 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», які виключають можливість такого повернення до країни походження.

Також залишається невирішеним питання статусу іноземців та осіб без громадянства, щодо яких скасовано в судовому порядку рішення про примусове повернення. Скасування рішення про повернення особи не свідчить про те, що перебування такої особи на території України є законним. Суддя зауважила, що строк для примусового повернення слід визначати таким чином, щоб особа мала можливість реально виконати таке рішення (з урахуванням обмежень, встановлених Законом) (постанова ВС від 8 липня 2020 року у справі № 522/14605/17).

Розповідаючи про практику щодо скасування рішень міграційних служб про примусове повернення у тому випадку, коли в порушника на території України є дитина, доповідачка звернула увагу на постанову ВС від 18 червня 2020 року у справі № 758/13408/18.

Олена Губська зупинилася і на питанні щодо дотримання судами процесу під час розгляду справ, пов’язаних із забезпеченням примусового видворення осіб або поміщення до пункту перебування іноземців, говорила про порушення норм процесуального права, що стосується порядку виклику особи та надання їй правової допомоги (постанова ВС від 11 лютого 2020 року у справі № 473/4762/19).

Суддя також ознайомила із правовими позиціями Верховного Суду щодо реадмісії та порядку застосування зазначеної процедури, зокрема проаналізувала постанову ВС від 20 грудня 2019 року у справі № 308/3730/17.