flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС вивчали практику ЄСПЛ, питання щодо суддівської незалежності, налагодження комунікації та кібербезпеки

01 грудня 2020, 11:22

27 листопада 2020 року минув третій день навчань у межах програми підготовки суддів Верховного Суду, яка триватиме до середини грудня.

Голова відділу Департаменту виконання судових рішень Європейського суду з прав людини Павло Пушкар проаналізував з історичного та науково-практичного поглядів проблеми, що лежать у площині діяльності касаційних судів Європи, охарактеризував судову нормотворчість верховних судів європейських країн, а також звернув увагу на обмеження і питання у практиці ЄСПЛ, пов’язані із судовою нормотворчістю.

У доповіді на тему «Демократія та верховенство права: формування волі національних та міжнародних судів і мажоритарність» професор публічного права Школи права університету Сорбонни Лоранс Бургорж-Ларсен розповіла про поняття «обсяг дискреції», його формування у міжнародному праві, науковій доктрині та практиці ЄСПЛ, зокрема у справах, що стосуються соціальних, економічних та чутливих для суспільства питань.

Представник Національної школи суддів України Олександр Іщенко та суддя Дергачівського районного суду Харківської області Владислав Овсянніков провели інтерактивний вебінар про кібербезпеку, в рамках якого надали суддям Верховного Суду практичні поради щодо засобів кіберзахисту, безпечного використання мережі «Інтернет», соціальних медіа та програмного забезпечення, яке несе підвищену загрозу для приватності користувача, а також щодо зберігання даних у хмарних сховищах.  

Директор Інституту східноєвропейського права та порівняльного правознавства Кельнського Університету (Німеччина), член Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії), суддя Європейського суду з прав людини (2011–2019 роки) Ангеліка Нуссбергер присвятила свій виступ концептуальним принципам суддівської незалежності у демократичному суспільстві. Вона розповіла про те, як суддям слід реагувати на дискусії у ЗМІ щодо розгляду резонансних справ та про приховані атаки на незалежність суддів.

«Запорука довіри суспільства до судів – це сміливі рішення. Коли суд іде проти панівної системи, каже правильну річ у потрібний момент – це викликає довіру», – зазначила вона.

Керівник проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень» Ганна Христова приділила увагу питанню щодо позитивних зобов’язань держави в умовах конфлікту і внутрішнього переміщення. Під час доповіді вона зосередилася на концепції, принципах і правових підставах позитивних зобов’язань держави за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, типах таких зобов’язань у сфері прав людини та категоріях обов’язків, що покладаються на держави позитивними зобов’язаннями за Конвенцією. 

Психологічним аспектам налагодження взаємодії у комунікації суддів був присвячений виступ представників НШСУ Андрія Маслюка та Анжеліки Фарафонової. Вони, зокрема, вказали на чинники, що ускладнюють комунікацію, розповіли про правила взаєморозуміння та шляхи налагодження ефективної комунікації.