flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про деякі питання правозастосування щодо захисту гідності, честі та ділової репутації розповів Дмитро Луспеник

30 листопада 2020, 14:59

30 листопада 2020 року  у рамках організованої Національною школою суддів спільно із Верховним Судом програми з підготовки апеляційних суддів у цивільних справах Дмитро Луспеник прочитав лекцію на тему «Захист гідності, честі та ділової репутації: деякі проблемні питання правозастосування».  

Секретар Пленуму ВС, секретар Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі ВС к. ю. н., доцент Дмитро Луспеник  зазначив,  що судові спори, пов’язані із захистом гідності, честі та ділової репутації, мають особливе суспільно-політичне значення і привертають до себе пильну увагу громадян та засобів масової інформації.

Доповідач, який був автором постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 лютого 2009 № 1 «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи», зауважив, що суди, переважно правильно вирішують цю категорію справ, а постанова Пленуму ВСУ не втратила своєї актуальності, правові позиції не змінені.

Дмитро Луспеник зупинився на тих проблемних питаннях правозастосування, які викликають труднощі. На прикладах із актуальної судової практики він роз’яснив спеціальні способи захисту гідності, честі та ділової репутації; вказав на те, що вибачення, спростування суб’єктивної думки у брутальній формі не є способом захисту; зазначив, що таке юридичний склад правопорушення у цій категорії справ і що спростування поширеної недостовірної інформації не є способом цивільно-правової відповідальності, оскільки не має компенсаційного та майнового характеру, спростовується незалежно від вини.

Доповідач звернув увагу на питання презумпції добропорядності; як має вирішуватися дифамаційний спір і що таке дифамаційне право; зазначив, що суди повинні правильно розмежовувати оціночні судження і твердження про факти; розмежовувати справи про захист гідності, честі та ділової репутації шляхом спростування недостовірної інформації від правовідносин, пов’язаних з інформаційним правом. Особливого детально доповідач розповів про спори щодо захисту приватного життя публічних осіб.

Із презентацією Дмитра Луспеника можна ознайомитися тут.