flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС розповіла, як пандемія та карантинні заходи вплинули на роботу судів у 2020 році

30 листопада 2020, 12:35

Під час виступу на ІХ Щорічному судовому форумі «Вектор розвитку 2020» Голова Верховного Суду Валентина Данішевська звернула увагу на обсяги роботи, яка виконується судами України, зокрема і Верховним Судом.

Статистичні дані свідчать, що судова система щороку розглядає приблизно 4 млн справ і матеріалів.  

Так, із 2017 по 2019 рік спільною тенденцією для всіх юрисдикцій було збільшення кількості справ у середньому по системі на 7 %. Натомість у першому півріччі цього року спостерігається певне зменшення кількості справ, що перебувають на розгляді, теж приблизно на 7 %.

Крім того, за перше півріччя 2020 року на розгляд місцевих загальних судів надійшло на 17 % менше, ніж за аналогічний період 2019 року. Це, на думку Голови ВС, пов’язано як із запровадженням карантину, так і з продовженням у зв’язку з ним процесуальних строків. 

Спільною тенденцією для судів першої інстанції адміністративної та господарської юрисдикцій стало, як і в попередні роки, збільшення надходження справ. До окружних адміністративних судів надійшло на 38 % більше, ніж у першому півріччі 2019 року, а до місцевих господарських – на 12 % більше, ніж за аналогічний період минулого року.

«Такі показники надходження справ до адміністративних судів свідчать про невиконання державою своїх зобов’язань перед громадянами. А збільшення справ у господарських судах, вочевидь, можна пов’язати з пандемією та весняним локдауном, адже за результатами зупинення діяльності підприємств можливі численні невиконання контрактів. Думаю, за рік ця тенденція матиме ще більш масштабний характер», – зауважила Валентина Данішевська.

Кількість розглянутих місцевими загальними судами справ і матеріалів у першому півріччі 2020 році становить 1 млн 235 тис. На 6 % зменшився цей показник і в місцевих господарських судах. Натомість окружні адміністративні суди у звітному періоді розглянули на 29 % справ і матеріалів більше, ніж у першому півріччі 2019 року. 

Що стосується Верховного Суду, то з початку 2020 року на його розгляд надійшло 68 тис. справ, що на 13 % менше, ніж торік. Це пов’язано насамперед із запровадженням нових процесуальних фільтрів та продовженням строків у зв’язку із карантином.

Водночас кількість надходжень справ до Касаційного адміністративного суду у складі ВС майже не зменшилася навіть попри запроваджені фільтри. У господарській та цивільній юрисдикціях надходження справ зменшилося в середньому на чверть, а в Касаційному кримінальному суді – зросло на 5 % порівняно з минулим роком.

«Якщо наступного року кількість справ, що надходять до ВС, продовжить зменшуватися, то ми зможемо подолати залишок, який отримали на початку роботи суду, та у 2022 році вийти на оптимальний режим роботи. Отже, люди, що звертаються до ВС, зможуть отримувати рішення у своїх справах у більш короткі терміни. Але такий прогноз можливий лише за умови стабільності законодавства», – наголосила Голова ВС.

Крім того, Валентина Данішевська звернула увагу на проблему нестачі суддівських кадрів, яка становить приблизно 34 %.

«Ситуація з початку року анітрохи не покращилася, навіть попри те, що влітку склали присягу близько 200 нових суддів, адже приблизно така ж кількість суддів звільнилася з посад, у тому числі семеро суддів Верховного Суду», – повідомила Голова ВС.

Також вона проаналізувала стан виконання Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки у контексті забезпечення незалежності судової влади.

«Внаслідок реформи 2016 року як на конституційному, так і на законодавчому рівні судова влада отримала повну формальну незалежність, і протягом років ми боремося за те, аби цей рівень незалежності був упроваджений у життя, сприйнятий іншими гілками влади та суспільством», – зауважила Валентина Данішевська.

Що стосується забезпечення фінансових гарантій, то, за словами Голови Верховного Суду, фінансування судової влади – це «постійний біль кожного працівника судової сфери».

«Цього року ми були змушені двічі обстоювати  у Конституційному Суді фінансову незалежність судової влади. І ми бачимо, яка важка ситуація в судах саме через суттєвий брак фінансування. Водночас ми свідомі того, що в умовах економічного спаду суди повинні шукати можливості для заощадження коштів та ресурсів для забезпечення повноцінного функціонування судової системи», – зазначила вона.

Крім того, Валентина Данішевська повідомила, що судді П’ятого апеляційного адміністративного суду долучилися до розроблення проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення належного повідомлення учасників судового процесу та направлення копій судових рішень» (реєстр. № 4360 від 11 листопада 2020 року).

Зазначений законопроєкт передбачає, що номер телефону та адреса електронної пошти, вказані особою у позовній заяві, можуть використовуватися судами для здійснення викликів та надсилання судових рішень. Копія судового рішення, надіслана на вказану учасником процесу адресу електронної пошти, вважатиметься належно врученою. 

Голова ВС зазначила й про успішне виконання положень Стратегії, що передбачали запровадження конкурсних процедур під час призначення суддів на посади та їх переведення, підвищення відкритості та прозорості судової влади, а також чітке встановлення підстав для дисциплінарної відповідальності суддів.  Хоча, на думку Валентини Данішевської, робота із пошуку балансу між незалежністю і підзвітністю, так само як незалежністю і відкритістю, має ще тривати.

Водночас виконання положень Стратегії в частині діджиталізації судів досі не завершене, а завдання щодо вдосконалення кадрового забезпечення апаратів судів не виконане, зокрема через брак фінансування.

Насамкінець Валентина Данішевська окреслила подальші напрями роботи та акцентувала на необхідності відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, добору суддів до судів першої та апеляційної інстанцій, завершення конкурсу до Вищого суду з питань інтелектуальної власності та вирішення питання щодо повноважень суддів Верховного Суду України і вищих спеціалізованих судів.