flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КАС ВС провели онлайн-уроки для старшокласників та розповіли їм про роль суду і суддів у суспільстві

16 листопада 2020, 18:37

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович і суддя цього суду Володимир Кравчук провели перші онлайн-уроки для учнів 9–11 класів середніх загальноосвітніх шкіл, які відбулися 12 листопада 2020 року.

Метою проведення таких уроків є формування в учнівської молоді правової компетентності, розвиток правової грамотності та сприяння професійному самовизначенню старшокласників, а також правильному розумінню функцій правосуддя, ролі суду і судді в суспільстві.

Участь у заходах взяли учні 9­–11 класів середньої загальноосвітньої школи № 1 у с. Шляхове (Бериславський район, Херсонська область) та учні 10 класу Львівської державної комунальної середньої загальноосвітньої школи № 3 (м. Львів).

Голова КАС ВС Михайло Смокович розповів про судову владу в Україні, яка здійснюється незалежними та безсторонніми судами, утвореними законом. Він пояснив учням, що судову владу реалізовують судді та, у визначених законом випадках, присяжні шляхом здійснення правосуддя у рамках відповідних судових процедур.

Михайло Смокович зазначив, що суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами.

Він розповів школярам про символи судової влади, про нагрудний знак та мантію, у яких суддя здійснює правосуддя.

Очільник КАС ВС також ознайомив школярів із правами та обов’язками судді. Так, він звернув увагу на те, що суддя має справедливо, безсторонньо та своєчасно розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону, з дотриманням засад і правил судочинства.

Крім того, Михайло Смокович розповів старшокласникам про структуру Верховного Суду та Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, про діяльність судових палат і апарату суду. Щоб учні розуміли особливості предметної юрисдикції адміністративних судів, суддя зупинився на суті спорів, які, зокрема, розглядалися суддями КАС ВС.

Суддя КАС ВС Володимир Кравчук повідомив, що у 2018 році стартував Всеукраїнський проєкт Асоціації розвитку суддівського самоврядування України «Справедливці», підтриманий Радою суддів України та Верховним Судом. Проведено понад тисячу «уроків справедливості», на яких говорили про суд.

Під час уроку суддя запропонував кожному з учнів спробувати себе у ролі судді та вирішити декілька сімейних, податкових і цивільних спорів. Школярі жваво обговорювали, сперечалися, захищали позиції та намагались справедливо вирішити спір. Наприкінці уроку старшокласники отримали вичерпні відповіді на свої запитання про судову систему.

На завершення вчителі зазначили про важливість проведення таких уроків для учнівської молоді саме із суддями, а судді висловили готовність до подальшої співпраці із загальноосвітніми навчальними закладами.