flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Успішна співпраця Верховного Суду з українсько-канадським Проєктом підтримки судової реформи триває

12 листопада 2020, 11:23

9 листопада 2020 року відбулося онлайн-засідання Керівного комітету українсько-канадського Проєкту підтримки судової реформи, на якому обговорювалися ключові результати роботи Проєкту за період із квітня 2019 року до вересня 2020 року включно та плани на наступний рік.

Співпраця Верховного Суду в межах Проєкту була присвячена переважно підготовці навчального курсу з удосконалення написання судових рішень, апробація якого відбулася за участю суддів ВС та їхніх помічників у вересні цього року.

В онлайн-зустрічі взяли участь керівник Робочої групи з підготовки навчального курсу з удосконалення написання судових рішень для суддів Верховного Суду, суддя Великої Палати ВС Дмитро Гудима та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.

За словами Ліни Губар, для Верховного Суду на наступний робочий період важливим є поширення знань і навичок з написання судових рішень у новому форматі як серед суддів ВС, так і серед суддів першої й апеляційної інстанцій.

На переконання Дмитра Гудими, навчальний курс, розроблений у рамках Проєкту, матиме вплив і на роботу суддів, і на сприйняття їхніх рішень читачами.

«У перспективі саме цей напрям роботи упродовж декількох років дасть суттєвий поступ у позитивному сприйнятті судів України та у підвищенні довіри до них», – наголосив суддя.

Також він окреслив подальші можливі перспективи співпраці в рамках Проєкту в напрямі адаптації зазначеного навчального курсу для судів першої й апеляційної інстанцій і забезпечення єдності судової практики застосування норм матеріального та процесуального права, зокрема так званих касаційних фільтрів.

«Для нас був би цікавим досвід Канади стосовно засобів забезпечення такої єдності, а також щодо застосування судових прецедентів, їх систематизації, узагальнення й удосконалення пошуку. Це важливо як для суддів Верховного Суду і його аналітичних підрозділів, так і для суддів першої й апеляційної інстанцій, які повинні мати дієві інструменти для орієнтації у практиці ВС», – зазначив Дмитро Гудима.

Верховний Суд висловлює щиру вдячність канадським партнерам за успішну співпрацю та за готовність до її продовження