flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виконання рішень національних судів обговорили на Третьому щорічному форумі

06 листопада 2020, 18:37

5 листопада 2020 року відбувся Третій щорічний форум «Виконання рішень національних судів в Україні» в режимі онлайн-конференції. Захід організовано спільно проєктом Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини», який фінансується Фондом з прав людини, та Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація правників України».

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська звернулася до учасників форуму зі вступним словом і взяла участь у дискусії під час І сесії «Проблема невиконання рішень національних судів: прогрес у виконанні міжнародних зобов’язань та стандартів Ради Європи».

Валентина Данішевська наголосила на актуальності обговорюваної теми та важливості експертної допомоги міжнародних партнерів у питанні забезпечення виконання судових рішень, наданої органам державної влади України. Вона, зокрема, навела ряд статистичних даних, що демонструють поточний стан справ у цьому питанні. Так, щорічно суди України розглядають понад 3 млн справ, із них 1 млн – справи, присвячені врегулюванню конфліктів у господарських, цивільних та адміністративних відносинах, 800 тис. позовів суди задовольняють, а відтак їхні рішення мають бути виконані.

«Проблема виконання судових рішень безумовно потребує узгодженої адекватної реакції та консолідованої позиції усіх гілок влади. Тому мета сьогоднішнього форуму – віднайти якомога конкретніші заходи, які ми можемо вжити, щоб змінити стан виконання судових рішень в Україні на краще», – зауважила Валентина Данішевська.

Що стосується законодавчого напряму, то першочергового розв’язання потребує проблема щодо мораторіїв. На сьогодні існує більше 10 мораторіїв, якими встановлено заборону на стягнення майна, в тому числі на підставі судових рішень. Тому слід вжити заходів для проведення повного аудиту мораторіїв з точки зору їх регуляторного впливу на вирішення наявних проблем та на діяльність і права інших осіб та виявити таким чином інші ефективні шляхи подолання цих проблем.

Голова ВС наголосила також на необхідності стимулювання добровільного виконання судових рішень, що потребує забезпечення дії принципу незворотності виконання.

«По-перше, необхідно зробити неможливим ухилення від виконання судових рішень. Крім того, треба вжити заходів, щоб добровільне виконання було значно дешевшим від примусового. Також бажано досягти негативного репутаційного впливу на боржника. При цьому негативні наслідки недобровільного виконання судового рішення мають бути пропорційними та збалансованими. Штрафні санкції не можуть бути такими, щоб зробити неможливим для особи сплату боргу, присудженого судовим рішенням», – зазначила Валентина Данішевська.

Окрему частину виступу Голова ВС присвятила судовій практиці контролю за виконанням судових рішень та зупинилася на проблемах, з якими стикаються суди, і відповідній практиці Верховного Суду, спрямованій на подолання цих проблем.

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство Володимир Погребняк долучився до дискусії ІІ сесії форуму щодо імплементації заходів загального характеру для повного виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах «Юрій Миколайович Іванов проти України» та «Бурмич та інші проти України».

У своєму виступі суддя КГС ВС зосередив увагу на актуальній судовій практиці ВС у справах про банкрутство. Він також зазначив, що із введенням у дію Кодексу України з процедур банкрутства (КУзПБ) змінилися підходи, судова практика та правозастосування.

За словами Володимира Погребняка, після тривалих фахових обговорень із суддями господарських судів у контексті підготовки до введення в дію КУзПБ вся суддівська спільнота дійшла висновку, що судова влада не може при правозастосуванні зазначеного Кодексу не враховувати норм спеціальних законів, оскільки це було б за межами судового тлумачення законодавства і сприймалося б як втручання в повноваження законодавчої та виконавчої влади. Отже, склалася така ситуація, що норми Кодексу застосовуються з урахуванням встановлених спеціальним законом обмежень та мораторію існуючих, зокрема щодо державних підприємств.

«Ми також розуміємо, що можливий позитивний ефект від запровадження нового законодавства про банкрутство значною мірою було знівельовано. Незважаючи на це, судова влада в межах наявних у неї повноважень, в тому числі й не пов’язаних зі здійсненням правосуддя, зробила низку кроків для недопущення погіршення стану виконання судових рішень», – сказав суддя КГС ВС.

Він також нагадав, що у 2020 році Пленум Верховного Суду двічі звертався до Конституційного Суду України з конституційним поданням щодо перевірки відповідності Конституції України прийнятих Верховною Радою України законів, які безпосередньо впливають на стан виконання судових рішень.

Участь у форумі взяли голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, судді Касаційного цивільного суду у складі ВС Євген Коротенко, Євген Синельников, керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли, заступник керівника департаменту аналітичної та правової роботи – начальник правового управління (IV) ВС Михайло Шумило та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.