flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду пройдуть п’ятиденний курс навчання

03 листопада 2020, 17:50

30 жовтня 2020 року розпочалося навчання суддів Верховного Суду, яке триватиме до середини грудня. У програмі передбачено п’ять інтенсивних навчальних днів. Навчання є обов’язковим і проводиться в онлайн-режимі.

Під час навчання судді Верховного Суду матимуть можливість перейняти досвід колег з Європейського суду з прав людини, Європейського суду загальної юрисдикції, поспілкуватися із суддями та головами судів країн-партнерів, а також українськими та іноземними вченими.

Відкрили програму курсу Голова Верховного Суду Валентина Данішевська та ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.

Під час вступної промови Голова ВС Валентина Данішевська зауважила, що теми, які обговорюватимуться під час курсу, є актуальними для кожного судді Верховного Суду. А деякі з них – щодо незалежності та підзвітності судової влади – є не лише актуальними, а й найбільш болючими.

Директор НДІ порівняльного публічного права та міжнародного права Ужгородського національного університету Михайло Савчин поділився міркуваннями щодо реалізації принципу верховенства права при здійсненні правосуддя.

«Верховенство права вимагає створення екосистеми, що базується на повазі до незалежності судової влади, ефективній антикорупційній політиці, вільних та плюралістичних ЗМІ, прозорому та якісному публічному урядуванні, а також на вільному й активному громадянському суспільстві», – наголосив Михайло Савчин.  

Суддя Європейського суду загальної юрисдикції Рімвідас Норкус розповів про процедури та методи роботи Європейського суду справедливості, вплив законодавства Європейського Союзу на національні правові системи, а також про вплив практики Суду на міжнародні відносини торгівлі та захист персональних даних.

Під час свого виступу суддя Європейського суду з прав людини Ганна Юдківська проаналізувала рішення ЄСПЛ, які стосуються дисциплінарних проваджень щодо суддів, зокрема, у справах «Рамос Нуньєс проти Португалії» та «Олександр Волков проти України». Крім того, вона приділила увагу доктрині «плодів отруйного дерева».

«Докази, отримані з порушенням ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, у жодному разі не можуть бути використані в ході судового розгляду, оскільки автоматично роблять його загалом несправедливим, незважаючи на будь-які інші чинники. Логіка доктрини пов’язана із теорією стримування, згідно з якою можливість виключення доказів має стримувати правоохоронні органи від застосування незаконних методів слідства», – пояснила Ганна Юдківська.

Перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії та картографії Анатолій Мірошниченко присвятив виступ питанням суддівського розсуду, судової помилки та суддівського свавілля крізь призму юридичної відповідальності суддів. Зокрема, він розповів про механізм визначення меж суддівського розсуду і наголосив на необхідності дотримання принципу пропорційності та забезпечення єдності практики дисциплінарного органу під час розгляду проваджень щодо суддів.

Суддя Конституційного Суду України, представник України у Консультативній раді європейських суддів Віктор Городовенко говорив про роль КРЄС у створенні стандартів незалежності судової влади у країнах – членах Ради Європи та про методологію роботи над консультативними висновками, а також проаналізував практику застосовування висновків КРЄС судами України.

Крім того, Віктор Городовенко приділив увагу висвітленню ключових положень окремих висновків КРЄС, зокрема щодо якості судових рішень, фінансування та управління судами і запобігання корупції серед суддів.

Голова Верховного суду штату Вашингтон (США) Дебра Стівенс виступила із презентацією, під час якої йшлося про особливості методів і процедур добору суддів у США, підстави передачі справи на розгляд Верховного суду та баланс незалежності й підзвітності судової влади. Також вона повідомила, що очолюваний нею суд щороку слухає 80–100 справ і розглядає понад 1000 запитів на перегляд судових рішень.

Насамкінець Дебра Стівенс дала деякі поради щодо ефективного оприлюднення судових рішень та налагодження комунікації зі ЗМІ.

«Будь-яка успішна реформа завжди будується на громадській довірі до системи. Це полягає у розвитку культури довіри і поваги до незалежності суду, аби у суспільства сформувалося розуміння про те, чому судді мають бути захищені від будь-якого політичного чи корпоративного впливу», – зазначила суддя.

Після своїх виступів доповідачі відповіли на численні запитання суддів ВС.

Експертну підтримку першого дня навчання надали Координатор проектів ОБСЄ в Україні та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Наступний захід відбудеться 20 листопада у форматі конференції «Єдність судової практики через правові позиції Великої Палати Верховного Суду».