flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді господарських судів провели онлайн-практикум щодо розгляду справ про банкрутство

23 жовтня 2020, 17:34

23 жовтня 2020 року у КГС ВС відбувся правовий онлайн-практикум «Справи про банкрутство: нові процедури та практика Верховного Суду», організований за ініціативи юридичного журналу «Право України» та юридичного порталу «Ratio Decidendi» спільно з Верховним Судом.

Спікерами заходу стали судді господарських судів, які спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство.

Секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Погребняк у ході лекції проаналізував актуальну судову практику ВС у справах про банкрутство. Зокрема, він нагадав, що 21 жовтня виповнився рік з дня введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства (КУзПБ), що вплинуло на зміну підходів, практики, правозастосування та розуміння цих процедур.

Він присвятив лекцію як комплексним питанням зміни парадигми та практики, так і цікавим кейсам, які були розглянуті ВС і в яких сформовані конкретні правові позиції щодо правильного застосування норм права, викладених у КУзПБ.

На думку спікера, будучи прогресивним та усуваючи практику одночасного існування декількох редакцій Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», КУзПБ викликав низку дискусійних питань, зокрема, щодо переходу до його застосування, на які не завжди можна було знайти однозначну відповідь. У КУзПБ також не передбачено алгоритму та критеріїв переходу до його застосування. При цьому встановлено, що з дня введення його в дію подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до його положень незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство. Проте з уведенням його в дію процедура банкрутства зазнала суттєвих змін, зокрема: КУзПБ передбачено загальний порядок провадження у справі про банкрутство, тоді як Закон про банкрутство встановлював загальний, спеціальний або спрощений порядок провадження у справі про банкрутство; на відміну від Закону про банкрутство, який окремим розділом врегульовував судову процедуру мирової угоди, КУзПБ не передбачає можливості застосування щодо боржника такої судової процедури, як мирова угода; на відміну від Закону, КУзПБ запроваджено «добровільний» інститут банкрутства боржника – фізичної особи або фізичної особи – підприємця, що є його правом, а не обов’язком.

Водночас Володимир Погребняк зазначив, що законодавець намагається усунути деякі проблемні питання, про що свідчить низка внесених змін до КУзПБ, але питання вирішуються та вирішуватимуться не інакше, як через формування відповідної судової практики. І провідну роль у цьому процесі відіграє Верховний Суд як найвищий суд у системі судоустрою України, який забезпечує сталість та єдність судової практики.

Тому секретар судової палати докладно зупинився на питанні про єдність практики ВС і судів усіх інстанцій. На його переконання, КГС ВС не може абстрактно вирішувати питання щодо застосування норм КУзПБ лише шляхом надання різного роду роз'яснень без врахування обставин, які характеризують конкретні судові справи. Відповідні правові висновки КГС ВС формує лише в процесуальному порядку. Тому, безумовно, потрібен певний час, аби сформувалася усталена судова практика застосування положень КУзПБ.

Він також нагадав, що судова палата для розгляду справ про банкрутство КГС ВС активно проводить роботу щодо оперативного донесення до суддів і правової спільноти висновків, викладених у своїх постановах, зокрема шляхом оприлюднення на відповідних інтернет-ресурсах. Крім того, спікер звернув увагу на суттєве підвищення ролі апеляційних господарських судів у формуванні судової практики у справах про банкрутство.

Наостанок секретар судової палати КГС ВС Володимир Погребняк наголосив на необхідності обговорення у широкому суддівському колі практичних проблемних питань застосування КУзПБ. Це на сьогодні дуже актуально, оскільки попри вирішення частини таких питань за рік дії КУзПБ судді, що спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство, всієї триланкової системи господарських судів досі перебувають в активній фазі формування сталої практики у справах про банкрутство відповідно до КУзПБ.

Суддя-спікер судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Сергій Жуков розповів про особливості здійснення ліквідаційної процедури банкрутства за КУзПБ.

На судовій практиці у справах про неплатоспроможність фізичних осіб детально зупинився суддя Північного апеляційного господарського суду Борис Поляков.

Спікери також відповіли на запитання аудиторії.

Із презентаціями секретаря судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимира Погребняка можна ознайомитися за посиланнями:

«Правові висновки Верховного Суду щодо розгляду справ про банкрутство»

«Правові висновки судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС, сформульовані у 2020 році»