flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Під час правового практикуму обговорили питання, пов’язані з вирішенням податкових та митних спорів

19 жовтня 2020, 18:13

«Специфіка податкових відносин, у яких стикаються приватні та публічні інтереси, зумовлює високий рівень виникнення конфліктів, спірних ситуацій між їх сторонами. І хоча протягом останнього часу влада розвиває концепцію партнерських відносин між суб’єктами таких правовідносин, податкові спори, на жаль, традиційно залишаються досить поширеним явищем», – сказав голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович у вступному слові під час правового практикуму «Податкові та митні спори: юридична доктрина та практика Верховного Суду», який організовано юридичним журналом «Право України» 16 жовтня 2020 року.

Михайло Смокович зазначив, що у січні – вересні 2020 року до КАС ВС надійшло 11 344 касаційні скарги у справах, що виникають у податковій сфері, або 46 % загальної кількості касаційних скарг, які надійшли на розгляд. Він звернув увагу, що у таких спорах найбільш вразливою стороною є платники податків. Проте наявність ефективного і дієвого правового механізму вирішення податкових спорів є надзвичайно важливою гарантією захисту прав і законних інтересів усіх учасників податкових відносин.

Голова КАС ВС висловив переконання, що такі заходи, в яких беруть участь судді, представники наукових установ, юристи-практики є оптимальним підходом для вивчення та обговорення питань, пов’язаних із вирішенням податкових і митних спорів, тому що мають на меті охопити як доктринальні підходи, так і питання правозастосування.

Спікерами на практикумі виступили суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Раїса Ханова, суддя цієї палати Ігор Олендер, перший віцепрезидент Національної академії правових наук України, завідувач кафедри фінансового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді Микола Кучерявенко.

Під час виступу Раїса Ханова повідомила, що з урахуванням показників за минулі роки і за дев’ять місяців цього року до КАС ВС надійшло 136 372 касаційні скарги і заяви, з них податкова палата отримала 64 100, тобто 47 %.

Суддя зазначила, після запровадження з 8 лютого 2020 року процесуальних фільтрів було відмовлено у відкритті касаційного провадження у 7 132 касаційних скаргах, що становить 57 %, а відкрито провадження у 1 605 справах (10–12 %), решту справ повернуто. За результатами дев’яти місяців розглянуто по суті 4 261 касаційну скаргу з урахуванням залишків з минулого року.

Секретар судової палати роз’яснила, що суд відмовляє у відкритті касаційного провадження насамперед у малозначних справах або в таких справах, у яких предметом касаційного оскарження є судові рішення, у справах незначної складності та в справах, які розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

Суддя розповіла, що, як правило, звертаючись із касаційною скаргою, сторони вказують, що справа становить значний суспільний інтерес або має виняткове значення. Але, на жаль, не доводять, у чому полягає ця винятковість або фундаментальність справи.

Доповідачка нагадала, що нині касаційне оскарження можливе виключно у випадках, встановлених законом – КАС України. Вона наголосила, що за час роботи податкова палата внесла до ЄДРСР 77 961 рішення. Це більш ніж достатній масив дослідження для того, хто зацікавлений у належному поданні касаційної скарги. Серед цих рішень – ухвали щодо відмови у відкритті провадження у справах, у кожній з яких суд прописує причини відмови, вказує на ознаки фундаментального і виняткового значення справи для її учасника. Такі ухвали є своєрідним посібником. Суддя закликала учасників процесів, які розраховують на перегляд справи у касаційному порядку, добросовісно ставитися до вимог процесуального закону.

Раїса Ханова розповіла також, що вісім справ стосовно податкових правовідносин були розглянуті об’єднаною палатою, 23 справи із 30 – усім складом податкової палати, а також винесені рішення у двох зразкових справах. Суддя зробила короткий огляд деяких судових рішень і роз’яснила правову позицію Суду.

Насамкінець доповідачка звернула увагу на те, що законодавець поставив за мету наблизити законодавство України до права Європейського Союзу. Вона висловила впевненість, що податковою палатою напрацьована така кількість рішень, якої не знає світ. Завдяки спільним зусиллям усіх учасників судових процесів, зокрема якісній підготовці сторін у справі, якісному відправленню правосуддя суддями, та завдяки допомозі українських вчених у галузі права світ зможе впевнитися, що Україна готова до інтеграції з ЄС.

Доповідь судді КАС ВС Ігоря Олендера стосувалася практики Верховного Суду щодо вирішення митних спорів. Він зазначив, що ці справи є досить складними, оскільки потребують значних зусиль для збору сторонами доказової бази, її аналізу судами, а також глибокого аналізу норм матеріального права.

Суддя звернув увагу, зокрема, на вирішення спорів щодо оскарження податкових повідомлень-рішень за результатами документальних перевірок дотримання вимог законодавства з питань державної митної справи, спорів щодо оскарження рішень про визначення коду товару та співвідношення правових категорій «митний контроль» та «митне оформлення». Крім цього, Ігор Олендер проаналізував низку судових рішень у митних спорах щодо оподаткування та реалізації повноважень контролюючого органу, а також щодо правового режиму відповідальності при ввезенні транспортного засобу на територію України.

Тема виступу завідувача кафедри фінансового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, члена НКР при ВС Миколи Кучерявенка була присвячена доктрині податкового права.

Із презентацією Ігоря Олендера можна ознайомитися тут.