flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді пройшли навчання щодо захисту прав суб’єктів господарювання у земельних правовідносинах

19 жовтня 2020, 12:24

16 жовтня 2020 року Національна школа суддів України та Верховний Суд з метою підвищення рівня кваліфікації суддів провели загальноукраїнський вебінар на тему «Захист прав суб’єктів господарювання у земельних правовідносинах: проблеми правозастосування».

Лекторами заходу були суддя-спікер судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та прав власності КГС ВС Юрій Чумак і суддя Великої Палати Верховного Суду Дмитро Гудима.

На початку вебінару ректор НШСУ Микола Оніщук і заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов наголосили на актуальності обраної тематики і важливості та необхідності розв’язання проблем забезпечення захисту прав і законних інтересів суб’єктів господарювання у земельних правовідносинах.

Також Богдан Львов від імені керівництва ВС подякував НШСУ за багаторічну послідовну та налагоджену роботу щодо проведення навчальних заходів для суддів і висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю у цьому напрямі. Крім того, він схвально відгукнувся про роботу суддів ВС як лекторів у подібних вебінарах. Вони беруть участь у таких заходах, незважаючи на велике навантаження, та, на думку очільника КГС ВС, зазначена проблематика варта таких зусиль.

«Навіть у складних умовах пандемії коронавірусу є можливість навчатися і навчати, водночас захід не повинен перетворитися лише на односторонню лекцію суддів ВС, а має стати двостороннім процесом обміну думками, під час якого перед спікерами будуть порушені нагальні практичні питання, які потребують відповідей. І якщо сьогодні на якісь із них ми не зможемо відразу відповісти, то будемо їх відпрацьовувати та обов’язково відповімо згодом», – запевнив заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов і побажав учасникам вебінару плідної праці та реальних дієвих результатів.

Суддя-спікер судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та прав власності КГС ВС Юрій Чумак зазначив, що земельні питання наразі  дуже актуальні, і свідченням цього є велика кількість земельних спорів, які розглядає найчисельніша у КГС ВС судова палата, до якої входять 13 суддів. Оскільки одним із головних завдань і пріоритетів  Верховного Суду є саме забезпечення єдності судової практики, то доповідач зосередив свою увагу саме на правових позиціях Верховного Суду щодо земельних питань, які формують єдину практику застосування норм ст. 33 Закону України «Про оренду землі». Водночас суддя-спікер нагадав, що земельні спори розглядаються судами не лише господарської юрисдикції, а й цивільної та адміністративної, які інколи мають різні бачення та підходи, і це не сприяє єдності правових позицій. Наприклад, у спорах цієї категорії у КЦС ВС суб’єктами (орендодавцями) виступають фізичні особи, тоді як у КГС ВС – це або Держгеокадастр України, або органи місцевого самоврядування тощо. «Тобто вже навіть виходячи із суб’єктного складу при вирішенні цих спорів на стадії касаційної інстанції ми бачимо дещо різне бачення у господарських і цивільних судах. Якщо у цивільних судах, як правило, касаційна інстанція вважає, що менш захищеною стороною є фізичні особи, які виступають орендодавцями, то в господарській юрисдикції зазвичай навпаки – більш незахищеною є саме сторона орендаря, зокрема сільськогосподарські підприємства. У цьому полягає певна специфіка і певні відмінності у підходах».

Торкаючись безпосередньо теми лекції «Захист прав суб’єктів господарювання в земельних правовідносинах у контексті статті 33 Закону України «Про оренду землі» та проблемні питання застосування цієї норми», Юрій Чумак зауважив, що з 2018 року КГС ВС дісталася велика кількість таких справ від ВГСУ, і протягом перших восьми місяців роботи судді побачили, як по-різному розуміють ст. 33 Закону України «Про оренду землі» у різних інстанціях господарської юрисдикції.  Варто зазначити, що й сама ця стаття складна в розумінні, до неї неодноразово вносилися зміни, а тепер вона взагалі викладена в новій редакції. Відповідно, нам також потрібен був час для того, щоб розглянути певну кількість таких спорів і побачити, чому суди по-різному її розуміють і в чому відмінності. Так, ст. 33 Закону України «Про оренду землі» передбачено два варіанти поновлення договору оренди землі. З одного боку, вони пов’язані між собою, а з другого – мають певні відмінності. Тобто у першому варіанті йдеться про частини 1–5 ст. 33, а в другому – про ч. 6 ст. 33 Закону. Однак із вересня 2018 року палата з розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС сформулювала узагальнюючі правові висновки у цих спірних правовідносинах, що дало позитивний результат у вигляді єдиної практики застосування судами першої та другої інстанцій суперечливих норм цієї статті», – сказав суддя-спікер Юрій Чумак.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Дмитро Гудима проаналізував спори щодо прав на земельні ділянки та зробив детальний огляд постанов Великої Палати Верховного Суду за 2020 рік. Зокрема, він наголосив, що 2020 рік виявився багатим на нові правові висновки і що цьому певною мірою сприяли зміни, внесені до процесуального законодавства. «Наразі фактично кожна справа, що надходить на розгляд Великої Палати ВС, – це нова правова проблема, яку потрібно вирішувати», – підкреслив суддя ВП ВС.

У ході лекції Дмитро Гудима також детально проаналізував практику вирішення спорів, пов’язаних із орендою земельної ділянки, висвітлив позиції Великої Палати ВС щодо спадкування фермерського господарства та права постійного користування земельною ділянкою, виділеною для ведення такого господарства, і розповів про деякі висновки Великої Палати ВС у сфері земельних відносин.

Під час вебінару судді удосконалили знання з питань захисту прав суб’єктів господарювання у земельних правовідносинах, а викладачі надали вичерпні відповіді на поставлені їм запитання.

Подібні заходи у співпраці з НШСУ на найбільш актуальні теми проводяться систематично і мають важливе просвітницьке та практичне значення, адже дають можливість суддям усіх інстанцій та юрисдикцій обмінятися досвідом та обговорити проблемні питання.