flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява щодо ситуації в Україні

09 травня 2022, 08:46

(автентичний текст англійською мовою https://ccj.ncsc.org/news/ukraine переклад українською наданий суддею Верховного Суду Тетяною Анцуповою)

Ми з сумом спостерігаємо — черговий раз — наступ на демократію, на інституції правосуддя та верховенства права. Російське вторгнення в Україну – це не просто грубе нав’язування волі однієї нації іншій, незалежно від її потреб і бажань. Це відверте неприйняття, приниження, удар по самих принципах самовизначення, людській гідності і свободі думки, принципах, які є серцем демократії, справедливості та рівності. Ці принципи зберігаються вже понад 75 років відносного миру та процвітання по всьому світу. Дотримання цих принципів забезпечило захист основоположних прав людини, сприяло безпрецедентному економічному розвитку та врегулюванню спорів, не вдаючись до збройних конфліктів і війни. Те, що ми бачимо зараз – це не крок до прогресу, керуючись етичними принципами, це повернення до епохи, коли правила мало що означали і валютою людських відносин була груба сила. Люди по всьому світу страждали від такої системи так само, як зараз болісно страждає народ України.

Ми як індивіди та як представники професій, присвячених правосуддю не можемо мовчати перед обличчям цього нападу на суверенну демократичну націю. Мовчання і бездіяльність призведуть до створення світу, в якому інтереси багатьох заміняться волею кількох, в якому права людини ігноруються, і в якому фундаментальні принципи правосуддя стають легко замінюваними елементами перед обличчям тиранії, стають такими, якими легко нехтувати. Дійсно, як навчила нас історія, єдине, що необхідно для перемоги зла, це щоб добрі люди нічого не робили. Отже, ми не можемо нічого не робити. Тому ми закликаємо всіх керівників судової влади, адвокатів та професіоналів системи правосуддя в Сполучених Штатах та по всьому світу повстати проти такої тиранії та підняти свій голос на підтримку верховенства права, прав людини та мирного вирішення спорів.