flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява Асоціації адвокатів Нью-Йорку

08 березня 2022, 17:28

ДЛЯ ТЕРМІНОВОГО ВИПУСКУ 

25 лютого 2022 року

 Заява стосовно вторгнення Російської Федерації в Україну

Асоціація адвокатів Нью-Йорку найрішучішим чином засуджує неспровоковане повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну, яке є жахливим актом агресії, що порушує міжнародне право та Статут Організації Об'єднаних Націй. Війська Російської Федерації атакують густонаселені райони, в тому числі столицю Київ, та ключові об'єкти критичної інфраструктури, зокрема Чорнобильську атомну станцію.

Ці напади призвели та призводитимуть до незліченних жертв серед цивільного населення. Російська Федерація створила безглузду гуманітарну кризу в регіоні, що призведе до беззаконної та непробачної людської трагедії величезних масштабів. Асоціація адвокатів Нью-Йорку також засуджує визнання Російською Федерацією самопроголошених сепаратистських республік Донецька та Луганська, які є цілісними територіями, юридично визнаними відповідно до міжнародного права як такі, що належать Україні. Дії Російської Федерації є жахливим порушенням суверенітету і територіальної цілісності України в порушення міжнародного права. Цими діями Російська Федерація порушує свої зобов'язання як сторона, яка підписала Мінську угоду та Будапештський меморандум, та, крім того, загрожує глобальному миру та безпеці.

Акти агресії Російської Федерації порушують основну мету Організації Об'єднаних Націй, яка, як зазначено у статті 1(1) Статуту Організації Об'єднаних Націй, полягає у "придушенні актів агресії". Це неспровоковане розв'язання війни та напад на суверенітет та територіальну цілісність України з боку Російської Федерації є явним порушенням статті 2(4) Статуту Організації Об'єднаних Націй, яка забороняє "загрозу силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави". Вторгнення військ Російської Федерації на територію України та інші акти агресії порушують міжнародне право та Статут Організації Об'єднаних Націй, оскільки Рада Безпеки ООН не санкціонувала такі дії, уряд України не давав згоди на присутність військ Російської Федерації на своїй території, і з боку Російської Федерації немає жодних обґрунтованих претензій на самооборону.

 

Російська Федерація має негайно вивести свої війська з території України та виконати свої зобов'язання з міжнародного права та Статуту Організації Об'єднаних Націй. Асоціація адвокатів Нью-Йорка закликає всі держави-члени Організації Об'єднаних Націй засудити війну Російської Федерації в Україні та продемонструвати підтримку України та міжнародного права шляхом запровадження подальших економічних санкцій проти Російської Федерації та вжиття всіх інших відповідних заходів.

 

Комітет у справах Європи – Джонатан Н. Халперн, голова

Рада з міжнародних справ - Марк А. Мейєр, голова

Комітет з міжнародного права - Ульяна Бардин, голова

Цільова група з верховенства права – Стівен Л. Касс, голова

Комітет ООН – Клейтон Чейні, співголова; Кетрін ван Кампен, співголова.

Про Асоціацію

Місія Асоціації адвокатів Нью-Йорку, яка була заснована в 1870 році і налічує близько 24 000 членів, полягає в тому, щоб озброїти та мобілізувати різноманітну адвокатську професію для бездоганної практики, сприяння реформі законодавства, підтримання верховенства закону та доступу до правосуддя, підтримуючи справедливе суспільство та суспільні інтереси у нашій спільноті, нашій країні та у всьому світі. www.nycbar.org