flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду розглянули актуальні питання щодо правозастосування у кримінальній юрисдикції

18 червня 2024, 15:18

Судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Світлана Яковлєва, Олександра Яновська, Ігор Іваненко та Наталія Марчук прочитали лекції в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів (кримінальна спеціалізація).

Про особливості доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції розповіла учасникам навчання Світлана Яковлєва. Вона нагадала, що обсяг доказів, які будуть досліджуватися, та порядок їх дослідження визначаються ухвалою суду і в разі необхідності можуть бути змінені. Крім того, відповідно до ч. 3 ст. 349 КПК України суд має право, якщо проти цього не заперечують учасники судового провадження, визнати недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються. При цьому суд з'ясовує, чи правильно розуміють зазначені особи зміст цих обставин, чи немає сумнівів у добровільності їх позицій, а також роз'яснює їм, що в такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку. Разом з тим  допит обвинуваченого здійснюється обов'язково, крім випадку, якщо він відмовився від давання показань, та випадку, передбаченого ст. 381 КПК України.

Доповідачка наголосила на тому, що судом можуть бути взяті до уваги лише належні й допустимі докази. Для того, щоб визначити наявність цих факторів, необхідно провести оцінку доказів.

Також обговорили розбіжності між підозрою та обвинувальним актом, процесуальні дії, які потребують попереднього дозволу суду, і наслідки, якщо вони відбуваються без такого дозволу чи з порушенням його суттєвих умов. Розглянули процесуальні особливості огляду та проникнення до житла й іншого володіння особи, місця події, проведення особистого обшуку особи. Особливу увагу приділили деяким видам доказів, зокрема доказам, взятим з відкритих джерел, отриманим у результаті НСРД, санкціонованих відносно інших осіб чи здобутих в іншому кримінальному провадженні.

Ці та інші теми були розглянуті в межах лекції з вивченням практики Верховного Суду у визначених питаннях.

З презентацією судді можна ознайомитися за посиланням: https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Ocinka_dokaziv_Yakovleva.pdf.

Крім того, Світлана Яковлєва виступила з лекцією на тему «Призначення покарання у кримінальних справах». Лекторка зауважила, що недостатньо оцінити докази та дійти висновку про винуватість чи невинуватість особи, важливо також призначити справедливе покарання.

Покарання є заходом примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, визнаної винною у вчиненні злочину. Покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених. Крім того, воно не має завдавати фізичних страждань або принижувати людську гідність. Призначаючи покарання, слід враховувати не лише особу, яка скоїла злочин, а й обтяжуючі та пом’якшуючі обставини. У разі наявності альтернативних видів покарань саме суддя обирає міру покарання, визначає її обсяг, керуючись, окрім норм закону, також власними переконаннями. Це все має бути мотивовано у вироку.

Також суддя звернула увагу на останні зміни до КК України, особливості призначення нового виду покарання – пробаційного нагляду, та правила заміни на нього призначеного покарання у виді арешту. Серед іншого, акцентувала на останніх рішеннях об’єднаної палати ККС ВС щодо правил призначення покарання за сукупністю злочинів (ст. 70 КК України) та вироків (ст. 71 КК України)

Детальніше – у презентації судді: https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Yacovleva_prizn_pokarannia.pdf.

Суддя  Верховного Суду у ККС Олександра Яновська розкрила тему «Забезпечення права на захист у кримінальних провадженнях».

Право на захист є одним з основоположних і гарантується ст. 63 Конституції України та іншими нормами законодавства. Крім того, відповідно до підпункту «с» п. 3 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має право захищати себе особисто чи використовувати правову допомогу захисника, обраного на власний розсуд, або – якщо він не має достатніх коштів для оплати правової допомоги захисника – одержувати таку допомогу безоплатно, якщо цього вимагають інтереси правосуддя.

Доповідачка наголосила на тому, що обвинувачений має право на правову «практичну й ефективну», а не «теоретичну й ілюзорну» допомогу. Вона також навела приклади судової практики ЄСПЛ у справах, що стосувалися порушення цього права. Зокрема, було згадано рішення від 21 квітня 2011 року у справі «Нечипорук і Йонкало проти України», від 13 лютого 2001 року у справі «Кромбах проти Франції» та ін.

У випадку, коли в обвинуваченого немає достатніх коштів для оплати правової допомоги, він має право на безоплатне надання такої допомоги, якщо цього вимагають інтереси правосуддя. Для забезпечення «інтересів правосуддя» доцільно враховувати серйозність справи та її значення для обвинуваченого, а також відносну складність фактичних обставин і відповідного законодавства, тяжкість правопорушення й суворість передбаченого покарання.

В межах виступу Олександра Яновська розглянула судову практику Верховного Суду, яка стосувалася взаємодії між підозрюваним / обвинуваченим та його захисником. Також суддя розповіла про декілька справ, які стосувалися питання ефективної правової допомоги. Зокрема, у постанові від 6 квітня 2021 року справі № 520/2598/17 ККС ВС дійшов висновку, що ефективність захисту не є тотожною досягненню бажаного для обвинуваченого результату судового розгляду, а полягає в наданні йому належних і достатніх можливостей з використанням власних процесуальних прав та кваліфікованої юридичної допомоги, яка в передбачених законом випадках є обов’язковою, захищатися від обвинувачення в передбачений законом спосіб. Подальша незгода обвинуваченого з раніше обраними та узгодженими з адвокатом позицією і тактикою захисту не свідчить про його неефективність.

Детальніше лекторка поінформувала слухачів про справи, розглянуті за спеціальною процедурою кримінального провадження (досудового розслідування та судового розгляду) за відсутності підозрюваного або обвинуваченого в Україні in absentia.

З презентацією судді можна ознайомитися за посиланням: https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Pravo_na_zahist_Yanovska.pdf.

Лекцію на тему «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (ст. 286 КК). Особливості кваліфікації та сукупність злочинів» прочитав суддя Верховного Суду у ККС Ігор Іваненко.

Детальніше про його виступ – за посиланням: https://supreme.court.gov.ua/supreme/pokazniki-diyalnosti/navch_suddiv_praciv_aparativ_2021/1568615/.

Учасники навчання також прослухали лекції судді Верховного Суду у ККС Наталії Марчук на теми «Особливості написання судових рішень у справах, пов’язаних з війною» та «Військові кримінальні правопорушення: загальна характеристика, особливості призначення покарання».

Детальніше про виступ – за посиланням: https://supreme.court.gov.ua/supreme/pokazniki-diyalnosti/navch_suddiv_praciv_aparativ_2021/1506379/

Захід організовано Національною школою суддів України.