flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС прочитала лекцію щодо розгляду справ про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів

31 травня 2024, 12:30

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук долучилася до Всеукраїнського семінару «Особливості здійснення судового розгляду щодо кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення», організованого для суддів місцевих загальних судів та помічників суддів місцевих загальних і апеляційних судів.

В межах навчання суддя прочитала лекцію на тему «Актуальна судова практика Верховного Суду у кримінальних провадженнях щодо злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів».

Учасники заходу обговорили питання стосовно кваліфікації у справах, коли в особи було вилучено різні види наркотичних і психотропних речовин. Зокрема, Наталія Марчук на прикладі судової практики ККС ВС пояснила, на що варто звернути увагу та як рахувати кількість вилучених препаратів, щоб визначити кваліфікацію за великими чи особливо великими розмірами.

Також суддя нагадала, у яких випадках можливе застосування положень ч. 4 ст. 307 КК України, тобто існують підстави для звільнення особи від кримінальної відповідальності за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин та їх аналогів. На переконання спікерки, вирішальне значення в цьому випадку має те, коли особа вирішила здати їх. Якщо це сталося вже після затримання представниками правоохоронних органів, то в будь-якому випадку, навіть якщо особа розповіла про речовини, які зберігаються в інших місцях та сприяла розкриттю злочинів, пов'язаних із їх незаконним обігом, не можна застосовувати кваліфікацію щодо добровільної здачі. Проте в цьому випадку такі дії особи враховуються при призначенні покарання і, відповідно, є пом’якшуючими обставинами.

Говорячи про практику ВС, доповідачка навела приклад справи, у якій ішлося про обґрунтованість кваліфікації за ознакою вчинення злочину у складі організованої злочинної групи та визначення розміру покарання кожному з учасників.

Жваве обговорення викликали особливості проведення допиту залегендованих осіб. Наталія Марчук наголосила на тому, що суттєвою проблемою є те, що в цьому випадку задля безпеки свідків під час судового засідання не демонструють документів, які ідентифікують їх. Проте оптимальним варіантом є досудове ознайомлення судді з документами для того, щоб було дотримано всіх необхідних процесуальних моментів, і при цьому не виникло ризиків для свідка.

Окрему увагу під час лекції приділили питанню про визнання доказів недопустимими. Суддя наголосила на тому, що часто сторони використовують формальні причини для того, щоб усунути такі докази, і в цьому випадку необхідно ретельно оцінювати сутність доказів, чи дотримано порядок отримання доказу та зважати на їхню важливість для розслідування. Крім того, слід оцінити, чи впливають вказані порушення на права особи та саму сутність доказів. Також потрібно розрізняти поняття недостатності та недопустимості доказів, які учасники процесу часто ототожнюють.

Захід організувала Національна школа суддів України.