flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про особливості встановлення юридичних фактів, пов’язаних з необхідністю реєстрації народження, розповів суддя ВС

28 травня 2024, 12:20

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Андрій Грушицький виступив з лекцією в межах семінару для суддів місцевих загальних судів «Судова практика щодо встановлення юридичних фактів, пов’язаних з необхідністю реєстрації народження та належності до громадянства України».

Доповідач проаналізував судову практику касаційного суду щодо встановлення юридичних фактів, пов’язаних з необхідністю реєстрації народження або набуття громадянства особами.

Під час виступу Андрій Грушицький нагадав, що проведення державної реєстрації народження особи можливе за двома процедурами – адміністративною (коли свідоцтво отримується у пологовому будинку) та через суд (передбачена ЦПК України). Відповідно, відрізняється і юрисдикція розв'язання цього питання.

Окрему увагу було приділено судовій практиці щодо визнання громадянства у тих випадках, коли в особи немає документів, або є застарілі, які втратили чинність, бо мали бути обміняні на документи нового зразка.

Суддя також розповів про правову оцінку доказів відповідно до ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», а саме документів, що видані на непідконтрольних територіях як докази встановлення факту народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи. Обговорили також випадки, коли свідоцтво про народження було видане іноземною державою, на території якої народилася дитина.

Серед іншого, лектор поінформував про випадки, коли суду необхідно встановити особу заявника та обставини його народження для визнання громадянства України.

На завершення виступу Андрій Грушицький проаналізував практику ЄСПЛ. У справі «Г. Т. Б. проти Іспанії» (G. T. B. v. Spain) Суд дійшов висновку про невиконання національними органами влади зобов'язання діяти з належною сумлінністю, щоб допомогти вразливій неповнолітній особі, громадянину Іспанії, який народився за кордоном, отримати реєстрацію факту народження, не забезпечену матір’ю, і, відповідно, документи, що посвідчують особу.

З презентацією судді можна ознайомитися за посиланням – https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/Grushitskii.pdf.

Навчання організоване Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно та у співпраці з Міжнародним фондом охорони здоров’я та навколишнього середовища (МФОЗНС) «Регіон Карпат» NEEKA.