flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Доступ до правосуддя в адміністративних справах: представники ВС прочитали лекції в НШСУ

21 травня 2024, 16:58

На семінарі для суддів і помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів «Право на справедливий суд та процесуальні вимоги щодо доступу до суду» з лекціями виступили суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Ян Берназюк і начальник управління аналітичної та правової роботи Касаційного адміністративного суду департаменту аналітичної та правової роботи Апарату Верховного Суду Юрій Пивовар.

Ян Берназюк у своїй доповіді «Касаційний перегляд справи: виняток з правила чи обов’язкова гарантія доступу до правосуддя?» зазначив, що доступ до правосуддя – це універсальна цінність. Можливість людини без перепон одержати судовий захист є головним змістовим аспектом поняття доступу до правосуддя, проте не абсолютним.

У межах доповіді обговорили питання щодо процесуальних обмежень у доступі до правосуддя, зокрема таких, як процесуальний строк, судовий збір, зацікавленість тощо.

В аспекті доступу до правосуддя суддя відзначив важливу роль забезпечення єдності судової практики та реалізацію принципу правової визначеності, що є одним із фундаментальних аспектів верховенства права та гарантує розумну передбачуваність судового рішення.

Лектор зазначив, що призначення Верховного Суду як найвищої судової установи в Україні – насамперед сформувати обґрунтовану правову позицію щодо застосування надалі всіма судами конкретної норми матеріального права або дотримання норми процесуального права, що була неправильно використана судом, і таким чином спрямувати судову практику в єдине і правильне правозастосування (вказати напрям, у якому слід здійснювати вибір правової норми); на прикладі конкретної справи роз’яснити зміст акта законодавства в аспекті його розуміння та реалізації на практиці в інших справах із вказівкою на обставини, що потрібно враховувати при застосуванні певної правової норми, але не нав’язуючи при цьому судам нижчої інстанції результату вирішення конкретної судової справи.

Саме така діяльність Верховного Суду забезпечує дотримання принципу рівності всіх громадян перед законом, який втілюється шляхом однакового застосування судом тієї самої норми закону в однакових справах щодо різних осіб.

Юрій Пивовар присвятив лекцію «Доступ до правосуддя як гарантія реалізації права особи на справедливий суд» окремим питанням щодо забезпечення Верховним Судом доступу до правосуддя. Зокрема, йшлося про ті категорії справ, які підсудні КАС ВС як суду першої інстанції. Доповідач презентував аудиторії статистику щодо розгляду позовних заяв, які надійшли в 2023 році та в січні – квітні 2024 року.

Доповідач проаналізував складові доступу до правосуддя: справедливий і публічний розгляд справи незалежним і безстороннім судом та іншими органами, правову допомогу, право на юридичну консультацію, захист і представництво, право на ефективний засіб правового захисту.

Також на прикладі конкретних справ говорили про нормативні підстави для відмови в допуску справи до розгляду, зокрема про відмову у відкритті провадження у справі (ст. 170 КАС України), повернення позову заявникові (ч. 4 ст. 169 КАС України), залишення позову без розгляду (ч. 1 ст. 240 КАС України), закриття провадження у справі (ч. 1 ст. 238 КАС України), направлення справи до окружного адміністративного суду за підсудністю (ст. 29 КАС України).

Із презентацією Яна Берназюка можна ознайомитися за посиланням – https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/2024_prezent/21_05_2024_prezen_bernaziuk.pdf.

Захід організувала Національна школа суддів України.