flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду прочитала лекцію про злочини проти основ національної безпеки України

01 квітня 2024, 16:14

Про судову практику Верховного Суду у справах щодо злочинів проти основ національної безпеки України розповіла суддя ВС у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук. Навчання відбулося в межах практикуму для помічників суддів ВС у ККС «Судова практика у справах про злочини проти основ національної безпеки України».

Доповідачка зосередилася на справах, що надійшли до касаційного суду протягом 2023 року, та звернула увагу на окремі питання, які виникали під час їх розгляду. Зокрема, говорячи про належне визначення правової кваліфікації, суддя навела як приклад постанову ККС ВС від 4 жовтня 2023 року у справі № 953/7065/22. Також Наталія Марчук наголосила на відповідальності посадових осіб у справах щодо виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікації її учасників (ст. 436-2 КК України). Питання щодо цього розглядалося у справі № 127/12127/22 (постанова від 18 травня 2023 року).

У постанові від 15 листопада 2023 року у справі № 344/4586/23 ККС ВС розглянув питання щодо поняття покарання та його мети. Колегія суддів Третьої судової палати ККС ВС зазначила, що під час вирішення питання про необхідність і достатність призначеного покарання для виправлення особи підлягає врахуванню в сукупності з іншими обставинами й те, що особа протягом тривалого часу продовжувала поширювати публікації, зміст яких всіляко виправдовував збройну агресію рф, метою якої є намагання знищити Україну як державу, та прославляла осіб, що її здійснювали.

В межах навчання лекторка окреслила коло проблем, пов’язаних із процедурою належного повідомлення обвинувачених у воєнних злочинах та злочинах проти основ національної безпеки України про призначення розгляду справи щодо них у суді. З урахуванням того, що більшість справ цих категорій розглядаються за процедурою «in absentia», необхідно дотримуватися всіх вимог та використовувати всі можливі шляхи для донесення інформації про майбутній розгляд справи до обвинувачених.

Наталія Марчук торкнулася й питання змісту судових рішень, акцентувавши на належному встановленні фактичних обставин справи. Вона також зазначила, що з огляду на те, що категорії справ щодо воєнних злочинів та злочинів проти основ національної безпеки є відносно новими, інколи в рішеннях трапляється не зовсім коректне їх обґрунтування. Наприклад, злочини щодо колабораційної діяльності обґрунтовують так само, як і воєнні злочини.

Серед іншого, доповідачка звернула увагу на оцінку електронних доказів у суді, зауваживши, що інколи суди й досі не сприймають їх як допустимі, пояснюючи це тим, що подані докази не є оригіналами, проте це не так.

«Кожен екземпляр електронного доказу є оригіналом цього доказу. У цьому випадку перевірці підлягає лише його достовірність, тобто чи не було на нього якогось технічного впливу – монтажу, обробки чи іншого втручання», – зауважила Наталія Марчук.

Під час лекції суддя нагадала про важливість написання судових рішень простою мовою. Зміст судового рішення має бути зрозумілий усім учасникам процесу та пересічним громадянам, щоб не виникало неправильного трактування мотивів його прийняття. Крім того, варто уникати переобтяження тексту складними формулюваннями та загальновідомими фактами, які не мають безпосереднього відношення до суті справи. Лекторка зауважила, що саме про це говорять міжнародні експерти, аналізуючи рішення українських судів, адже у великій кількості додаткового й необов’язкового матеріалу губиться його основна, резолютивна, частина. Тому складається враження, що прийняте судом рішення недостатньо вмотивоване.

Детальніше із судовою практикою ККС ВС можна ознайомитися в тематичному огляді – https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/ogliady/Oglyad_KKS_2023.pdf.

Захід організувала Національна школа суддів України.