flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про судові спори у сфері містобудування та архітектури і принципи адміністративного судочинства розповіли судді ВС

06 грудня 2023, 16:28

Судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Володимир Бевзенко і Ян Берназюк виступили з лекціями в межах програми підготовки та підвищення рівня кваліфікації за стандартизованою програмою помічників суддів адміністративних судів.

Володимир Бевзенко розповів про модель судових спорів у галузі містобудування, яка допомагає давати відповіді на ті виклики, які постають у галузі матеріального і процесуального права, про рішення, дії і бездіяльність суб’єктів владних повноважень, СВП та адміністративних органів. 

У межах виступу спікер, зокрема, звернув увагу на Закон України «Про адміністративну процедуру» та Закон України «Про правотворчу діяльність». За словами судді, це ті нормативно-правові акти, які також будуть діяти в містобудівній галузі.

Модель судових спорів у галузі містобудування та архітектури суддя проілюстрував на прикладі постанови ВП ВС від 20 червня 2018 року у справі № 823/902/17. Він зауважив, що якщо мати на увазі відповідну модель публічно-правових спорів, то визначення юрисдикції через факт порушеного права в майбутньому припиниться. 

Володимир Бевзенко здійснив порівняльний аналіз містобудівної документації. Зокрема, йшлося про нормативні акти та акти планування. Спікер зазначив, що суб’єкти владних повноважень (адміністративні органи) реалізують надану їм адміністративну компетенцію в таких формах: рішення, дії, бездіяльність СВП (інструменти діяльності адміністративного органу); організаційно-розпорядчі акти; службові акти; юридично нейтральні документи. У разі, якщо потрібно дати оцінку містобудівному спору або будь-якому іншому спору, який передбачений ст. 19 КАС України, то треба з’ясувати в кожному конкретному випадку, який прояв компетенції саме маємо (рішення, дія, бездіяльність, розпорядчі акти тощо).

Лектор також здійснив огляд актуальних правових позицій КАС ВС у справах, які стосуються актів планування.

Із презентацією Володимира Бевзенка можна ознайомитися за посиланням: https://is.gd/E0J9r9.

Ян Берназюк прочитав лекцію на тему «Розуміння принципів адміністративного судочинства в світлі його завдання та практики ЄСПЛ».

Під час виступу спікер, зокрема, порушив питання щодо того, чи є верховенство права лише принципом судочинства, які правила вирішення колізій між принципами судочинства, яка мета запровадження принципів судочинства, які принципи судочинства властиві лише адміністративному судочинству.

Суддя зазначив, що верховенство права, у найзагальнішій формі, слід розуміти як справедливість (специфіка національної культури та особливість особистості, яка оцінює ситуацію та/або приймає рішення), обмежену законодавством та, окремо, судовою практикою ВС як продовженням законодавства, а також визначеною Конституцією та законами України метою судового контролю за діяльністю суб’єктів владних повноважень з боку адміністративного суду, якою, головним чином, є:

  • захист порушеного права відповідної особи (позивача);
  • виправлення можливої помилки суб’єкта владних повноважень;
  • створення умов для недопущення вчинення суб’єктом владних повноважень такої помилки в майбутньому;
  • забезпечення принципу правової визначеності для всіх осіб, які будуть учасниками аналогічних відносин у майбутньому.

Ян Берназюк звернув увагу на конституційні засади (принципи) судочинства, які не пов'язані з адміністративним судочинством, та навів основні принципи адміністративного судочинства.

Детальніше – у презентації Яна Берназюка: https://is.gd/SLQ85a.

Захід організувала Національна школа суддів України.