flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддівська правотворчість і статус Верховного Суду як суду права: лекція судді ВС

13 листопада 2023, 10:02

У чому полягає суддівська правотворчість, чи є їй місце в судочинстві та які рішення може ухвалювати Верховний Суд як суд права? Ці та інші запитання суддя ВС у Касаційному адміністративному суді Ян Берназюк висвітлив під час лекції на тему «Верховний Суд як суд права: чи існує суддівська правотворчість».

Як зазначив доповідач, є три випадки, коли суд може не застосувати закон, виклавши відповідні причини його незастосування в мотивувальній частині рішення. Такими випадками є:

– встановлення судом ознак неконституційності закону в цілому або окремих його положень (ч. 4 ст. 7 КАС України);

– подолання судом установлених колізій та застосування іншого акта вищої або такої ж юридичної сили (частини 3 і 5 ст. 7 КАС України);

– встановлення судом того, що окремі положення закону не відповідають критерію «якість закону».

Щодо взаємодії Конституційного Суду України та адміністративних судів суддя зауважив, що на відміну від адміністративного суду КСУ позбавлений повноважень оцінювати дії та бездіяльність Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим як субʼєктів нормотворчості. У цьому контексті лектор згадав постанову Великої Палати ВС від 20 листопада 2019 року у справі № 9901/988/18 (провадження № 11-600заі19). У цій справі ВП ВС ухвалила рішення, яким, зокрема, зобов’язала Верховну Раду України викласти на власному офіційному вебсайті текст Закону України «Про природні монополії» відповідно до чинної на той час редакції.

Також Ян Берназюк розповів про становлення судового активізму, різні наукові погляди на це явище та його роль, зокрема, у подоланні правових колізій.

Насамкінець доповідач навів окрему ухвалу КАС ВС від 23 листопада 2021 року у справі № 420/6285/20, постановлену у зв’язку з тим, що колегія суддів виявила недостатність підзаконного врегулювання з боку Міністерства розвитку громад та територій України питання щодо анулювання паспорта прив’язки на розміщення тимчасової споруди.

Із презентацією Яна Берназюка можна ознайомитися за посиланням – https://is.gd/2qq0AF.

Лекція відбулася в межах програми підготовки та підвищення рівня кваліфікації за стандартизованою програмою помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних  судів, організованої Національною школою суддів України.