flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про інститут відводу судді в адміністративному судочинстві розповів суддя ВС

07 листопада 2023, 13:11

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Ян Берназюк прочитав лекцію в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів окружних адміністративних судів, організованої Національною школою суддів України.

Насамперед доповідач нагадав про ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до якої кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Лектор зазначив, що ч. 1 ст. 1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» апелює до того, що судова влада в Україні відповідно до конституційних засад поділу влади здійснюється незалежними та безсторонніми судами, утвореними законом. Він зауважив, що у випадку, якщо є сумнів у незалежності та безстронності, то має бути заявлений самовідвід або задоволена заява про відвід.

Під час виступу Ян Берназюк звернув увагу на рішення РСУ від 4 листопада 2016 року № 75 «Про роз’яснення щодо наявності конфлікту інтересів», у якому йдеться про те, що під час судових проваджень у кримінальних, цивільних, адміністративних, господарських справах або під час розгляду матеріалів про адміністративні правопорушення способами врегулювання конфлікту інтересів є: розкриття суддею інформації про конфлікт інтересів, відвід і самовідвід. У випадку, коли за наслідками розкриття інформації відвід не заявлено – конфлікт інтересів вважається врегульованим.

Доповідач також зазначив, що відповідно до ст. 15 Коментаря до Кодексу суддівської етики неупереджений розгляд справ є основним обов’язком судді. Суддя має право заявити самовідвід у випадках, передбачених процесуальним законодавством, у разі наявності упередженості щодо одного з учасників процесу, а також у випадку, якщо судді з його власних джерел стали відомі докази чи факти, які можуть вплинути на результат розгляду справи.

Крім того, суддя розповів слухачам про нещодавно презентовані Рекомендації здійснення ефективного адміністративного судочинства, які розроблені в рамках проєкту «Судова влада і суспільство в Україні».

Із презентацією Яна Берназюка можна ознайомитися за посиланням: https://is.gd/tPuUvs.