flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості звільнення військовослужбовця зі служби під час дії воєнного стану: суддя ВС розповів про актуальні питання

01 листопада 2023, 15:02

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Володимир Бевзенко прочитав лекцію в межах семінару для суддів окружних адміністративних судів «Актуальні питання застосування норм матеріального та процесуального права адміністративними судами при розгляді публічно-правових спорів за участю військовослужбовців та інших осіб під час воєнного стану».

У своєму виступі суддя торкнувся актуальних питань щодо звільнення військовослужбовця зі служби в особливий період під час дії воєнного стану.

Як зазначив спікер, порядок проходження громадянами України військової служби, їх права та обов’язки визначаються Законом України «Про військовий обов'язок і військову службу» (від 25 березня 1992 року № 2232-XII) та Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженим Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008.

Серед іншого, лектор також нагадав, що 15 грудня 2023 року набуде чинності Закон України «Про адміністративну процедуру». Це означає, що з цього дня його приписи вже будуть застосовуватися під час вирішення різних справ щодо фізичних та юридичних осіб органами державної влади та місцевого самоврядування. У цьому контексті суддя звернув увагу на важливу обставину: дія вказаного Закону не поширюється на відносини щодо військової служби, але водночас під час проходження військової служби та під час інших видів публічної служби можуть виникати відносини, які регулюються Законом. Зокрема, це стосується набуття, присвоєння статусу учасника бойових дій або прийняття висновку військово-лікарської комісії про визначення ступеня придатності до військової служби.

Аналізуючи питання щодо законності та обґрунтованості звільнення з військової служби, необхідно сукупно враховувати:

  • запровадження воєнного стану в Україні (Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні»);
  • види військової служби (ч. 6 ст. 2 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»);
  • підстави звільнення (ст. 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»);
  • військове звання (ст. 5 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»).

Під час доповіді Володимир Бевзенко також зупинився на підставах та процедурі звільнення з військової служби військовослужбовця, а також розповів про методологію правозастосування норм законодавства у зв’язку зі звільненням.

Семінар організувала Національна школа суддів України.