flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС прочитали лекції в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів апеляційних адміністративних судів

30 жовтня 2023, 15:33

Судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Володимир Кравчук та Володимир Бевзенко виступили з лекціями в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів апеляційних адміністративних судів, організованої Національною школою суддів України.

Володимир Кравчук розповів про дієвість (ефективність) судового захисту в адміністративному судочинстві.

Лектор торкнувся таких аспектів, як ефективний засіб юридичного захисту, способи судового захисту, шляхи забезпечення виконання судових рішень (окрема ухвала, судовий контроль, відшкодування шкоди), принцип належного урядування, обов’язковість судового рішення, наслідки ігнорування рішень ВС тощо.

Зокрема, суддя пояснив, що дієвість суддів і судової системи (відповідно до Рекомендації CM/Rec (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов’язки) полягає в ухваленні якісних рішень упродовж розумного строку після справедливого розгляду справ. Ефективність судового захисту, наголосив Володимир Кравчук, передбачає реальний захист прав, мінімальні затрати часу (розумність строку) і мінімальні витрати грошей (доступність).

Щодо судового контролю доповідач зауважив про способи підвищення його дієвості, серед яких – застосування обов’язкового судового контролю за виконанням усіх рішень, за якими суб’єкт владних повноважень повинен вчинити певні дії; накладення штрафів у разі наявності вини керівника суб’єкта владних повноважень у невиконанні судового рішення; поширення інформації про накладення штрафів у ЗМІ та на сайті суду; обмін позитивною практикою між суддями; відмова від скасування ухвал із формальних причин.

Презентація Володимира Кравчука доступна за посиланням – https://is.gd/k5SGhC.

Питання щодо критеріїв адміністративної юрисдикції, інструментів діяльності адміністративних органів і співвідношення понять «суб’єкт владних повноважень» та «адміністративний орган» висвітлив Володимир Бевзенко.

Серед іншого, лектор повідомив, що 15 грудня 2023 року набере чинності Закон України «Про адміністративну процедуру». Цей Закон містить визначення таких нових термінів, як адміністративний орган, адміністративний акт, адміністративна процедура, публічний інтерес, дискреційні повноваження, функції публічної інформації.

Критеріями адміністративної юрисдикції, як зазначив Володимир Бевзенко, є зовнішні ознаки публічно-правових відносин, з яких виник публічно-правовий спір. Відсутність принаймні одного з критеріїв унеможливлює висновок про належність конкретного публічного-правового спору до юрисдикції адміністративного суду.

Зупинився суддя і на інструментах діяльності суб’єктів владних повноважень / адміністративних органів, серед яких – нормативний акт; адміністративний акт; адміністративний договір; акт-планування (план); акт-дія; приватноправові інструменти (примусове відчуження, заснування юридичної особи, грошові виплати (субвенції, субсидії). Натомість до таких інструментів не належать юридично нейтральні документи (свідоцтва, сертифікати, звіти тощо), організаційно-розпорядчі документи та службові акти.

Презентація Володимира Бевзенка доступна за посиланням – https://is.gd/CbVS6p.