flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС розповіли про запобігання проявам неповаги до суду та використання інформаційних технологій у судочинстві

09 жовтня 2023, 16:42

Повага до суду – це повага не до конкретного прізвища або посади, це повага насамперед до учасників процесу (а зневага до суду шкодить передусім іншій стороні), до закону та держави в цілому. На цьому наголосив суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді Ян Берназюк на лекції під час заходу для підвищення кваліфікації секретарів судового засідання ВС, організованого Національною школою суддів України. А суддя ВС у Касаційному цивільному суді Наталія Сакара в рамках навчання прочитала лекцію «Диджиталізація судочинства та забезпечення права на доступ до суду: практика касаційних судів. Використання інформаційних технологій для належного повідомлення учасників судового процесу».

Ян Берназюк в рамках доповіді «Процесуальні питання запобігання зловживання процесуальними правами у залі судового засідання» розповів, як:

  • розмежувати право особи на справедливий суд і свободу вираження поглядів від зловживання процесуальними правами;
  • співвідносяться штрафи, передбачені ст. 149 КАС України та ст. 185-3 КУпАП;
  • гарантувати дотримання принципів безсторонності, змагальності та рівності при притягненні особи до відповідальності за зловживання процесуальними правами.

Доповідач звернув увагу, що відповідно до п. 5 ст. 129.5 Конституції України за неповагу до суду чи судді винні особи притягаються до юридичної відповідальності. Норми Закону України «Про судоустрій і статус суддів» забороняють втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, виказування неповаги до суду чи суддів тощо, вказують на відповідальність за такі діяння.

Лектор навів приклади притягнення до відповідальності за зловживання процесуальними правами в деяких зарубіжних країнах. Також він розповів про випадки вчинення протиправних діянь учасниками справ у судах України (нецензурна лайка, погрози, спроби в інший спосіб тиснути на суд) і наслідки таких діянь.    

Суддя зауважив, що Рекомендація R (84)5 Комітету міністрів Ради Європи щодо принципів цивільного судочинства, спрямованих на вдосконалення функціонування правосуддя вказує на необхідність застосування санкцій стосовно будь-якої сторони, яка затягує судовий процес. Також він навів положення Висновку № 18 (2015) КРЄС «Позиція судової влади та її відносини з іншими гілками державної влади в умовах сучасної демократії», в якому, зокрема, зазначено, що існує чітка лінія між свободою вираження думок і законною критикою, з одного боку, і неповаги та неправомірного тиску на судову владу, – з другого.

Лектор рекомендував слухачам для ознайомлення презентацію Наталії Сакари «Принцип добросовісності та зловживання процесуальними правами» (http://surl.li/lvmcl), у якій наведено складові принципу добросовісності:

  • заборона зловживання процесуальними правами;
  • вимога добросовісного виконання процесуальних обов'язків;
  • процесуальний естопель, або доктрина заборони суперечливої поведінки (venire contra factum proprium);
  • заборона чинити інші протиправні перешкоди у здійсненні правосуддя — вводити суд в оману, використовувати втрачені процесуальні можливості.

Ян Берназюк звернув увагу на рішення Ради суддів України від 26 жовтня 2018 року № 62 «Про схвалення Рекомендацій щодо притягнення до відповідальності за неповагу до суду». У ньому констатовано, що поширення прояву неповаги до суду, уникнення винними особами юридичної відповідальності за чинення такого правопорушення, відсутність забезпечення приміщень судів належною охороною призводить до невиконання українською державою своїх зобов’язань щодо забезпечення права на справедливий суд, передбаченого ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Також суддя ВС проаналізував нормативні особливості складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст.185-3 КУпАП «Прояв неповаги до суду або Конституційного Суду України». Він зазначив, що ця стаття прийнята дуже давно, і в сучасних реаліях виникають проблеми з її застосуванням на практиці. Зокрема, справи про відповідні правопорушення розглядає суд, у якому вони вчинені, в короткий строк за спрощеною процедурою. Ян Берназюк навів кілька рішень Європейського суду з прав людини, в яких визнано порушення ст. 6 та ст. 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод під час притягнення заявників до відповідальності за вказаною статтею КУпАП. Тому, на думку лектора, слід вдосконалити законодавство у відповідній сфері, зокрема передбачити розгляд справ за ст.185-3 КУпАП іншим судом, ніж той, у якому скоєно правопорушення.

Крім того, доповідач зазначив про необхідність при розгляді справ про притягнення до адміністративної відповідальності за ст.185-3 КУпАП керуватися Рекомендаціями РСУ від 26 жовтня 2018 року № 62. На це вказала Велика Палата ВС у постанові від 1 липня 2021 року, провадження № 11-105сап21 – http://surl.li/lwbor.

Наталія Сакара у своїй лекції проаналізувала практику ЄСПЛ щодо забезпечення права на доступ до суду при зверненні до суду з використанням інформаційних технологій. Вона ознайомила слухачів із законодавчими змінами щодо використання системи ЄСІТС. З 18 жовтня 2023 року набере чинності Закон України від 29 червня 2023 року № 3200-IX, який передбачає обов’язкову реєстрацію електронних кабінетів у ЄСІТС для адвокатів, нотаріусів, державних і приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органів державної влади та місцевого самоврядування та ін.

Водночас доповідачка звернула увагу на постанову ВП ВС від 13 вересня 2023 року у справі № 204/2321/22, в якій зроблено висновок про можливість надсилання процесуальних документів на офіційну електронну адресу суду для осіб, які не зобов’язані реєструватися в ЄСІТС. Такі документи повинні бути підписані ЕЦП.

Також суддя розповіла про додаткові обов’язки працівників суду і учасників справи в разі реалізації останніми права на звернення до суду в електронній формі; використання інформаційних технологій для належного повідомлення учасників справи; проведення судового засідання в режимі відеоконференції; дослідження доказів у разі проведення такого судового засідання; електронні докази та ін.

Презентація Яна Берназюка – https://is.gd/wlLvrD.

Презентація Наталії Сакари – https://is.gd/QN4Lv9.