flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Докази і доказування, проблемні питання при призначенні покарання та військові кримінальні правопорушення – у фокусі уваги суддів ВС

08 вересня 2023, 10:22

Судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Світлана Яковлєва і Надія Стефанів виступили з лекціями в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів та помічників суддів місцевих загальних судів. Лекторки висвітлили тему доказів і доказування, проблемні питання, пов’язані з призначенням покарання, крізь призму практики Верховного Суду, а також звернули увагу на загальну характеристику військових кримінальних правопорушень.

Аналіз доказів – це вершина судового рішення, без цього суддя не може постановити вирок. Саме порушенням процесу оцінки доказів чи неправильною оцінкою доказів захисники обґрунтовують переважну кількість апеляційних та касаційних скарг. На цьому акцентувала Світлана Яковлєва. Відповідно до загальних правил, зазначила суддя, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані в передбаченому КПК України порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів і обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Лекторка закликала суддів не давати доказам оцінки поспішно, адже ситуації бувають різними. Вона акцентувала на обсязі доказів, що підлягають дослідженню, та порядкові їх дослідження. «Є певні правила оцінки доказів. Зокрема, жоден доказ не має наперед встановленої сили. Будь-який сумнів при оцінці доказів має тлумачитися на користь обвинуваченого. Кожен доказ має бути перевірений на предмет належності, допустимості та достовірності. Суд має дійти висновку, що доказів достатньо і вони в своєму взаємозв’язку підтверджують (або спростовують) висунуте обвинувачення», – сказала Світлана Яковлєва.

Презентація Світлани Яковлєвої – за посиланням: https://is.gd/6P22RU.

Лекторка зауважила про те, що недостатньо оцінити докази і дійти висновку про винуватість чи невинуватість особи, важливо також призначити винній особі справедливе покарання. Тому в межах другої лекції вона проаналізувала проблемні питання щодо призначення покарання та розповіла, як ці питання вирішувалися у практиці Верховного Суду.

Покарання є заходом примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, визнаної винною у вчиненні злочину. Покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також не має на меті завдати фізичних страждань або принизити людську гідність. Призначаючи покарання, слід враховувати не лише особу, яка скоїла злочин, а й обтяжуючі чи пом’якшуючі обставини. У разі наявності альтернативних видів покарань саме суддя обирає ту чи іншу міру покарання, вирішує обсяг покарання, керуючись, окрім норм закону, також власними переконаннями. Це все має бути мотивовано у вироку. Детальніше про це – у презентації Світлани Яковлєвої: https://is.gd/7aqQJv.

Військові кримінальні правопорушення – це кримінальні правопорушення, передбачені розд. ХІХ КК України. На цьому наголосила Надія Стефанів. Військовими кримінальними правопорушеннями є кримінальні правопорушення проти встановленого законодавством порядку несення або проходження військової служби, вчинені військовослужбовцями, а також військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів (ст. 401 КК України). За словами судді, для військових кримінальних правопорушень характерні як загальні ознаки, так і спеціальні ознаки злочину. Йдеться, зокрема, про об’єкт посягання, спеціальний суб’єкт і кримінальну протиправність.

Суддя ВС проаналізувала судову практику щодо військових кримінальних правопорушень, а також актуальні зміни до КК України та КПК України. Зокрема, зміни, що набули чинності у вересні 2022 року та унеможливили застосування будь-яких інших запобіжних заходів, окрім як тримання під вартою, до військовослужбовців, які вчинили окремо визначені військові кримінальні правопорушення під час дії правового режиму воєнного стану (Закон України № 2531-ІХ від 16 серпня 2022 року).

Детальніше – у презентації Надії Стефанів: https://is.gd/T9tUzP.

Підготовка організована Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.