flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду розповіли про спори щодо захисту довкілля та екологічних прав

14 червня 2023, 17:03

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Ганна Вронська і суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Ян Берназюк прочитали лекції для суддів місцевих та апеляційних судів у межах семінару «Спори, що виникають у сфері захисту довкілля та екологічних прав: аналіз практики ЄСПЛ», організованого Національною школою суддів України.

Суддя ВС у Касаційному господарському суді Ганна Вронська розповіла про права людини та питання охорони довкілля у практиці Європейського суду з прав людини, а також про їх вплив на судову практику в Україні в аспекті забезпечення доступу до правосуддя. Зокрема, вона висвітлила правові позиції ЄСПЛ у справі «Дубецька та інші проти України», «Гримковська проти України», «Дземюк проти України».

Крім того, доповідачка звернула увагу на постанову Великої Палати ВС від 11 грудня 2018 року у справі № 910/8122/17 щодо заборони діяльності дельфінарію.

Із презентацією Ганни Вронської можна ознайомитися за посиланням: http://surl.li/iagbv.

Про конституційне право на безпечне для життя і здоров’я довкілля прочитав лекцію суддя ВС у Касаційному адміністративному суді Ян Берназюк. Він зазначив, що захист екологічних прав та довкілля є питанням загальносуспільного й загальнодержавного значення, а також одним із способів вирішення основних глобальних і цивілізаційних викликів, які постали перед усім людством.

Лектор зупинився і на практиці Верховного Суду у відповідній категорії спорів.

Презентація Яна Берназюка – за посиланням: http://surl.li/iagcl.