flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості господарського процесу в умовах воєнного стану проаналізував суддя ВС Юрій Чумак

14 квітня 2023, 15:28

У межах всеукраїнського вебінару для суддів господарських судів на тему «Особливості здійснення господарського судочинства в умовах воєнного стану», організованого Національною школою суддів України, з лекцією виступив суддя Верховного Суду в Касаційному господарському суді Юрій Чумак. Він наголосив на тому, що за Законом України «Про правовий режим воєнного стану» повноваження судів не можуть бути припинені, а скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

Однією з особливостей господарської юрисдикції, акцентував суддя ВС, є те, що більшість спорів розглядається з викликом сторін, унаслідок чого суд і сторони вимушені нести всі ризики, які пов’язані з війною (знеструмлення, відсутність води та зв’язку, загроза масованих ракетних ударів та ударів дронами). Задля безпеки сторонам рекомендується активніше використовувати право на дистанційну участь, і суди мають цьому всіляко сприяти. Наприклад, Верховний Суд у деяких ухвалах робить примітки до уваги учасників судового процесу про те, що суди продовжують працювати, проте в умовах воєнного стану проведення судових засідань має особливості щодо явки до суду та необхідності забезпечення безпеки відвідувачів. Суд просить учасників максимально реалізувати право на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, передбачене ст. 197 ГПК України, а також нагадує про можливість користування підсистемою ЄСІТС «Електронний суд».

Розповідаючи про поновлення процесуальних строків під час війни, Юрій Чумак навів постанову ВП ВС від 10 листопада 2022 року у справі № 990/115/22. У ній ідеться про те, що введення на території України воєнного стану не зупинило перебіг процесуальних строків звернення до суду з позовами. Питання поновлення процесуального строку у випадку його пропуску з причин, пов'язаних із запровадженням воєнного стану в Україні, вирішується в кожному конкретному випадку з урахуванням доводів, наведених у заяві про поновлення такого строку. Сам собою факт запровадження воєнного стану в Україні не є підставою для поновлення процесуального строку. Такою підставою можуть бути обставини, що виникли внаслідок запровадження воєнного стану та унеможливили виконання учасником судового процесу процесуальних дій протягом установленого законом строку.

Що стосується практики КГС ВС щодо поновлення процесуальних строків під час війни, то лектор навів два судових рішення. Ухвалою КГС ВС від 22 серпня 2022 року № 922/2699/21 скаржнику поновлено пропущений строк на касаційне оскарження рішень попередніх інстанцій. Клопотання про поновлення строків було обґрунтоване тим, що скаржник не мав змоги здійснювати діяльність, оскільки досі обмежена робота інфраструктурних об’єктів на території м. Харкова, та неможливістю виконання своїх повноважень працівниками в умовах дії воєнного стану.

В іншому випадку, навпаки, було відмовлено у відкритті касаційного провадження та констатовано, що саме лише посилання на введення на території України воєнного стану не є безумовним доказом наявності поважних причин пропуску строку на касаційне оскарження (ухвала КГС ВС від 20 липня 2022 року у справі № 924/939/21).

Також лектор проаналізував судову практику, яка стосується інших процесуальних питань: відкладення розгляду справи, зупинення провадження у справі та ін. Детальніше з ними можна ознайомитися в презентації Юрія Чумака – https://bit.ly/43yshT9.