flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Ян Берназюк висвітлив судову практику з питань волонтерської діяльності

24 березня 2023, 15:40

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Ян Берназюк у межах всеукраїнського семінару для суддів і помічників суддів місцевих та апеляційних судів розповів про правові основи волонтерської діяльності в Україні. Він окреслив переваги і ризики, які може нести така діяльність.

Доповідач поінформував, що в Реєстрі волонтерів Державної податкової служби у 2022 році зареєструвалося 2383 українців, що у 8,4 раза більше, ніж за весь час існування цього переліку. На початок 2023 року ДПС нарахувала 2699 волонтерів, натомість до повномасштабного вторгнення в ньому було лише 320 осіб. За словами судді, така активність пов’язана зі змінами до ПК України.

Ян Берназюк висвітлив практику Верховного Суду з питань волонтерської діяльності. Лектор зазначив, що практика у цій сфері сформована, головним чином, у спорах, пов’язаних з отриманням волонтерами статусу учасника бойових дій або статусу ветерана війни, встановлення причин настання інвалідності, поновлення процесуального строку (пропущеного особою в період зайняття волонтерською діяльністю), питаннями про визнання особи біженцем тощо.

Так, до узагальнюючих висновків у спорах цієї категорії слід віднести такі:

  • підтверджений належними доказами факт здійснення позивачем волонтерської діяльності та перебування в зоні проведення антитерористичної операції на добровільних засадах може бути підставою для визнання поважними причин пропуску строку звернення до суду;
  • особи, які залучалися на добровільних засадах до забезпечення проведення антитерористичної операції, включаючи здійснення ними волонтерської діяльності на відповідних територіях, та стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, отриманого під час здійснення такої діяльності, мають право (за умови надання належних доказів) на зміну формулювання причини інвалідності в акті огляду МСЕК із «Загальне захворювання» на «Поранення, контузії, каліцтва, одержані під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення»;
  • під час прийняття Державною міграційною службою України рішення про надання особі статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту, мають враховуватися підтверджені факти активної участі такої особи у здійсненні волонтерської діяльності, проте така участь не повинна мати вирішального значення.

Навчання на тему «Правове підґрунтя волонтерської діяльності у воєнний час. Судова практика» організувала Національна школа суддів України.

Із презентацією Яна Берназюка можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3TIdkcT.