flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС розповіли про особливості визнання договорів недійсними та правові наслідки недійсності

23 березня 2023, 11:33

Судді Верховного Суду Віталій Уркевич, Олена Кібенко, Юрій Чумак, Олександр Банасько та Василь Крат проаналізували судову практику Верховного Суду у спорах щодо визнання недійсними договорів та наслідків такого визнання у практиці господарських судів.

Секретар Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич розглянув особливості визнання договорів недійсними крізь призму судової практики ВП ВС, зокрема, звернувши увагу на підстави недійсності окремих видів договорів. Також він нагадав, що визнання нікчемного правочину недійсним не є належним способом захисту прав, оскільки нікчемний правочин недійсний відповідно до закону.

З презентацією Віталія Уркевича можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/P4EckKl.

Суддя ВС у Касаційному господарському суді Олена Кібенко свій виступ присвятила темі «Практика визнання договорів недійсними в корпоративних спорах». Лекторка розповіла про особливості правочинів, вчинених представником від імені довірителя за різних умов, а також про те, які способи захисту прав можна застосувати до інших юридичних осіб, якщо частка вибула з володіння.

Презентація Олени Кібенко доступна за посиланням: https://cutt.ly/Y4EcuuD.

З виступу судді ВС у Касаційному господарському суді Юрія Чумака слухачі дізналися про новітню судову практику Верховного Суду у справах, які стосуються визнання недійсними договорів оренди землі. Доповідач пояснив, чи можна визнати недійсним неукладений договір, як діяти у разі подвійної оренди землі та що робити, якщо договір порушує переважне право. Зацікавленість викликала постанова ВП ВС від 12 червня 2018 року у справі № 916/3727/15, у якій ішлося про оренду земель оборони.

Презентація Юрія Чумака: https://cutt.ly/H4EcsCA.

У своїй лекції «Практика визнання недійсними договорів при розгляді справ про банкрутство» суддя ВС у Касаційному господарському суді Олександр Банасько на прикладі судової практики Верховного Суду висвітлив питання порядку розгляду спорів про визнання недійсними договорів та визнання недійсними результатів аукціону. Окремо обговорили фраудаторні правочини та процесуальні питання, які виникають під час розгляду спорів щодо визнання договорів недійсними. Під час лекції Олександр Банасько також відповів на численні запитання слухачів, які вони мали змогу поставити судді напередодні.

Презентація Олександра Банаська – за посиланням: https://cutt.ly/q4EAFiU.

Про недійсність правочинів та її наслідки, а також про позаконкурсне оспорювання правочинів прочитав лекцію суддя ВС у Касаційному цивільному суді Василь Крат. Він пояснив, зокрема, чого стосуються спеціальні правила при «інтервенції» в «чужі» договірні відносини. Суддя наголосив, що суд, якщо виявить нікчемність правочину, має її враховувати за власною ініціативою в силу свого положення, навіть якщо жодна із заінтересованих осіб цього не вимагає. Норма, яка містить підстави нікчемності, має бути чинною на момент вчинення правочину.

З презентацією Василя Крата можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/z4EcIDP.

Лекції відбулися в межах всеукраїнського семінару для суддів і помічників суддів господарських судів «Спори щодо  визнання недійсними договорів та наслідків такого визнання у практиці господарських судів», організованого Національною школою суддів України.