flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду розповіли про судову практику ВС у справах щодо спадкового права

14 березня 2023, 11:32

Судді Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Василь Крат, Ольга Ступак та Сергій Погрібний прочитали лекції щодо актуальних питань спадкового права в сучасній судовій практиці.

Василь Крат розповів про заповіт у практиці Верховного Суду. Зокрема, він надав загальну характеристику заповіту, його форми, реквізитів і державної реєстрації. Особливу зацікавленість викликало питання стосовно посвідчення заповіту за кордоном, розглянуте колегією суддів КЦС ВС у справі № 461/2565/20 від 20 липня 2022 року. Щодо тлумачення заповіту суддя ВС навів кілька прикладів із судової практики Верховного Суду та звернув увагу на застосування принципу тлумачення правочину на користь дійсності. Непоодинокими є випадки, коли судам доводиться розглядати справи, котрі стосуються множинності заповітів, тож лектор пояснив, як з’ясувати, який із них визначає спадкоємця (спадкоємців) і/або спадкове майно. Обговорили й те, за яких підстав заповіт визнається недійсним чи кваліфікується як нікчемний та які можливі наслідки недійсності заповіту.

На завершення виступу Василь Крат розповів про новітню судову практику ВС, про те, що ЦК України не передбачає допустимості наявності такої конструкції, як «зупинення перебігу строку на прийняття спадщини», та про можливості в постанові Кабінету Міністрів України визначати інші правила щодо строку на прийняття спадщини (див. постанову КЦС ВС від 25 січня 2023 року у справі № 676/47/21).

З презентацією судді можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/985H2mm.

Розповідаючи про актуальні питання спадкового права в практиці Верховного Суду, Ольга Ступак пояснила, як визначається додатковий строк для прийняття спадщини. Також вона нагадала, що поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є такі, що пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. У кожному конкретному випадку суд оцінює обставини справи й тільки після цього визначає, чи є підстави для надання додаткового строку спадкоємцеві.

Крім того, суддя на прикладі справ, розглянутих ВС, продемонструвала, у яких випадках суд визначає додатковий строк для прийняття спадщини, а в яких спадкоємцям відмовляють у його наданні. Розповіла Ольга Ступак і про право на прийняття спадщини в порядку спадкової трансмісії, особливості застосування ч. 3 ст. 1268 ЦК України та реалізацію права на відмову від прийняття спадщини.

З презентацією судді можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/w85HXsg.

Свій виступ Сергій Погрібний присвятив темі «Особливості способів захисту цивільних прав у спадкових відносинах».

«Застосування будь-яких засобів правового захисту матиме сенс лише за умови, що обрані суб’єктом порушеного права способи захисту є як ефективними, так і такими, що відповідатимуть його змісту та системі права, тобто правомірними», – наголосив суддя.

На прикладі справи № 645/3265/13-ц від 25 квітня 2018 року, розглянутої Першою палатою КЦС ВС, Сергій Погрібний розповів про те, у яких випадках допускається конкуренція позовів для кредитора спадкодавця. Окремо він звернув увагу слухачів на застосування ст. 1272 ЦК України (звернення стягнення на спадкове майно, а не визнання права власності).

Суддя також пояснив, чи передбачений у ЦК України такий спосіб захисту, як позбавлення обов’язкової частки у спадщині, та які є підстави для внесення змін до свідоцтва про право на спадщину.

З презентацією судді можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/w85HIDn.

Семінар відбувся в межах підготовки Національною школою суддів України суддів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів.