flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Законодавчі зміни воєнного часу до КПК України та актуальні питання судової практики ВС: Валентина Щепоткіна провела семінар для суддів

10 березня 2023, 10:10

Особливий режим кримінального провадження та відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження в умовах воєнного стану; постанови об’єднаної палати Касаційного суду у складі Верховного Суду щодо вирішення важливих питань застосування матеріального та процесуального права – ці та інші питання висвітлила заступник голови ККС ВС, секретар Другої судової палати Валентина Щепоткіна під час семінару у Хмельницькому апеляційному суді.

Суддя ВС розглянула проблемні питання про закриття кримінального провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України крізь призму застосування правових позицій, що були викладені в рішеннях об’єднаної палати ККС та інших колегій суддів Касаційного кримінального суду.

Так, зокрема, у постанові від 13 лютого 2023 року (справа № 932/8842/20, провадження № 51-5954кмо21) ОП ККС зробила висновок про те, що поняття «злочин проти життя та здоров’я особи», викладене у п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України, охоплює не тільки злочини, передбачені в розд. II Особливої частини КК України, а й інші склади злочинів, у яких додатковим об’єктом посягання є життя та здоров’я особи. При вирішенні питання про закриття кримінального провадження на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України необхідно виходити з інкримінованих фактичних обставин вчиненого кримінального правопорушення та враховувати, з огляду на положення ст. 12 КК України, тяжкість відповідного злочину, об’єктом посягання (основним або додатковим) якого є життя та здоров’я особи.

Якщо з огляду на приписи ст. 12 КК України та санкцію відповідної кримінально-правової норми злочин із додатковим об’єктом посягання у виді життя та здоров’я особи є тяжким чи особливо тяжким, то він для застосування положень п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України охоплюється поняттям «тяжкий чи особливо тяжкий злочин проти життя та здоров’я особи».

Суддя ВС наголосила, що сьогодні, в умовах воєнного стану, актуальним є вивчення питань судового розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів та злочинів проти основ національної безпеки. Крім того, доповідачка розповіла про зміни, які були внесені у 2022 році до ст. 615 КПК України, щодо аспектів здійснення кримінального провадження під час війни.

Валентина Щепоткіна акцентувала й на постанові Великої Палати ВС від 2 лютого 2023 року у справі № 735/1121/20 (провадження № 13-26кс22) щодо диференційованого строку давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Заступник голови ККС ВС висвітлила судову практику палат і об’єднаної палати ККС ВС за перші місяці 2023 року та за 2022 рік, з якою можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3SUeeT6.

Семінар для суддів першої та апеляційної інстанцій Хмельницької області, а також представників суддівського корпусу Чернівецької області відбувся в межах забезпечення апеляційних та місцевих судів методичною інформацією з питань правозастосування, що передбачено ст. 36 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».