flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Надія Стефанів проаналізувала судову практику Верховного Суду стосовно ветеранів АТО/ООС

07 березня 2023, 10:32

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надія Стефанів розповіла про практику призначення покарання обвинуваченим, котрі є ветеранами АТО/ООС, а також про те, як суди вирішують судові позови щодо таких осіб. Вона звернула увагу на застосування ст. 75 КК України, врахування даних про особу обвинуваченого, пом’якшуючих і обтяжуючих обставин для призначення покарання.

В межах лекції суддя також поінформувала слухачів про законодавчі зміни стосовно військових злочинів та статусу військовозобов’язаних, зокрема про посилення відповідальності за окремі вчинки, такі як дезертирство та мародерство під час дії воєнного стану.

Надія Стефанів також нагадала про те, що раніше за підтримки проєкту Академії Фольке Бернадота (FBA) було створено Збірник правових позицій Верховного Суду щодо захисту прав ветеранів АТО та ООС.

Навчання для суддів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів «Особливості розгляду кримінальних проваджень стосовно ветеранів АТО/ООС» організоване Національною школою суддів України спільно з ГО «Всеукраїнська асоціація жінок-суддів» за підтримки проєкту Академії Фольке Бернадота (FBA) «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні».

З презентацією судді можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/O8SHWOu.