flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про формалізм та надмірний формалізм розповів суддя ВС Ян Берназюк

03 березня 2023, 15:43

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Ян Берназюк виступив із лекцією «Формалізм та надмірний формалізм: особливості адміністративного судочинства» в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів окружних адміністративних судів.

За словами доповідача, поняття «формалізм» використовується, головним чином, у процесі оцінювання дотримання судом вимог процесуального закону (доступ до суду, право на справедливий суд тощо), а також дотримання суб’єктом владних повноважень процедури прийняття рішень або вчинення дій (бездіяльності).

Ян Берназюк зазначив, що аналіз судової практики Верховного Суду та Європейського суду з прав людини дає змогу виділити найбільш пов’язані поняття з формалізмом, серед яких – правова процедура, правовий пуризм, добросовісна поведінка, зловживання процесуальними правами.

Він розповів про сфери для використання надмірного формалізму. Звернув увагу на способи відмежування формалізму від надмірного формалізму, а також формалізму від надмірної гнучкості. Одним із таких способів, сказав суддя, є застосування трискладового тесту вирішення публічно правового спору, який передбачає, що суд, приймаючи рішення в межах суддівського розсуду (дискреції суду), перевіряє його на відповідність (несуперечність) принципам: 1) національної безпеки; 2) суспільного інтересу; 3) ефективності захисту порушеного права особи.

Лектор також окреслив найскладніші процесуальні питання, які виникають під час вирішення судом справ, пов’язаних із поняттям «формалізм»:

  • отримання суб’єктом повідомлення (виклику) про розгляд справи в адміністративному органі або суді (вручення, правильність адреси, способи доставки тощо);
  • достатність часу для суб’єкта для підготовки до розгляду справи в адміністративному органі або суді (неможливість участі, потреба в додатковому часі та ін.);
  • належність оформлення процесуальних документів (повноважність представника, завірення копій документів, відповідність документів установленим вимогам);
  • сплата судового збору;
  • дотримання строків на подачу процесуальних документів;
  • формальне ставлення суб’єктів до виконання своїх обов’язків (зловживання процесуальними правами).

Захід організувала Національна школа суддів України.

Із презентацією Яна Берназюка можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/B7gg8Q0