flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Анна Бучик розповіла про актуальну практику з розгляду соціальних спорів

01 березня 2023, 16:40

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Анна Бучик висвітлила актуальні питання стосовно розгляду соціальних спорів у межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів окружних адміністративних судів.

Насамперед доповідачка звернула увагу на справи стосовно стягнення разової грошової допомоги до 5 травня. Зокрема, вона розповіла про висновки ВС у справах щодо перерахунку щорічної одноразової грошової допомоги до 5 травня в розмірі, встановленому ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (постанова Великої Палати ВС від 13 січня 2021 року у справі № 440/2722/20); розмірів виплати у 2021 році разової грошової допомоги до 5 травня (постанова ВС від 19 жовтня 2022 року № 440/4157/21); виплати особі з інвалідністю внаслідок війни щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік (постанова ВС від 1 грудня 2022 року у справі № 580/2869/22).

Наступна категорія справ, про які розповіла суддя, стосувалася пенсійного й соціального захисту військовослужбовців та поліцейських.

Так, у постанові ВС від 8 листопада 2022 року у справі № 380/8892/21 щодо виплати одноразової грошової допомоги в більшому розмірі у зв’язку із зміною причинного зв’язку захворювання, отриманого поліцейським, на підставі судового рішення, а не за наслідком повторного медичного огляду медико-соціальної експертної комісії Верховний Суд дійшов висновку, що зміна причинного зв’язку захворювання, отриманого поліцейським, з «в період проходження служби в органах внутрішніх справ» на «пов’язане із виконанням службових обов’язків», що відбулася на підставі виконання судового рішення, а не за наслідком повторного медичного огляду медико-соціальної експертної комісії, свідчить про те, що право на отримання одноразової грошової допомоги виникає в особи, коли їй уперше було встановлено групу інвалідності. У такому разі особа має право на виплату одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, оскільки його травма і захворювання були отримані під час виконання службових обов’язків.

Висвітлила Анна Бучик і позицію ВС, викладену в постанові від 9 лютого 2023 року у справі № 825/2164/18, щодо особливостей обчислення пенсії особам офіцерського складу, які були відряджені для роботи в органах державної влади. У цій справі Верховний Суд вказав, що базою для обчислення і перерахунку пенсії особам офіцерського складу, які були відряджені для роботи в органах державної влади, є грошове забезпечення, встановлене за військовою (спеціальною) посадою, а не фактично отримуваний заробіток за місцем проходження служби.

Суддя навела судову практику щодо загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Зокрема, вона звернула увагу на постанову ВС від 27 січня 2023 року у справі № 174/296/17 (2-а/174/54/2017), у якій колегія суддів дійшла висновку, що невідповідність заяви встановленій формі за наявності в ній необхідної інформації та наявності у відповідача відповідних документів не може бути підставою для позбавлення права на пенсійне забезпечення за наявності підстав для його призначення. До того ж Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій і Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не містять таку підставу для відмови у призначенні пенсії, як невідповідність заяви про її призначення затвердженій формі, а подана заява містила необхідну інформацію і стосувалася саме призначення пенсії позивачу, документи щодо якого розміщені в пенсійній справі.

Аналізуючи судову практику з приводу правовідносин щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування і соціального захисту, доповідачка зупинилася на постанові ВС від 25 листопада 2022 року у справі № 438/1096/17, яка стосувалася ухвалення уповноваженим органом з питань соціального захисту населення рішення про непризначення субсидії особі на наступний строк. У цій справі зроблено висновок, що уповноважений орган з питань соціального захисту населення може ухвалити рішення про непризначення субсидії особі на наступний строк у разі надходження інформації про наявність у неї заборгованості з оплати послуг. При цьому сума такої заборгованості має перевищувати 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У постанові від 10 листопада 2022 року у справі № 826/10728/18 ВС дійшов висновку, що відповідність квартирного обліку внутрішньо переміщеної особи із числа учасників бойових дій як особи, що має спеціальний статус, є обов’язковою вимогою для отримання компенсації за належні для отримання жилі приміщення.

Анна Бучик ознайомила слухачів із правовою позицією, викладеною в постанові ВС від 30 листопада 2022 року у справі № 580/2613/19 щодо безперервності страхового стажу особи, поновленої на роботі після незаконного звільнення. Суд зазначив, що стаж роботи особи, яка була незаконно звільнена, а потім поновлена, вважається безперервним і така особа вважається застрахованою особою.

Також доповідачка звернула увагу на постанову ВС від 24 січня 2023 року у справі № 200/10176/19-а щодо індексації страхових виплат працюючому потерпілому внаслідок нещасного випадку. У цій справі сформульовано висновок, що працюючому потерпілому внаслідок нещасного випадку роботодавець насамперед індексує суму оплати праці. Роботодавець зобов’язаний своєчасно надавати уповноваженому органу Фонду соціального страхування України відомості стосовно проіндексованої суми заробітної плати потерпілого та відомості щодо зміни стану його працевлаштування. Водночас невиконання страхувальником свого обов’язку з належного звітування перед Фондом не позбавляє його обов’язку проведення індексації страхових виплат.

Крім того, суддя розповіла про висновки ВС у справах щодо:

– межі поширення гарантій Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (постанова ВС від 22 листопада 2022 року у справі № 826/26971/15);

– відшкодування моральної шкоди у зв’язку з невиплатою банком-агентом гарантованих сум відшкодування (постанова ВС від 30 січня 2023 року у справі № 280/6460/19);

– обов’язку органів Держпраці проводити перевірку суб’єктів господарювання на виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю (постанова ВС від 21 листопада 2022 року у справі № 400/3957/21);

– погодження права на будівництво в межах історичних ареалів населених місць (постанова судової палати ВС від 31 січня 2023 року у справі № 640/8728/21).

Захід організувала Національна школа суддів України.

Із презентацією Анни Бучик можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3SFuM0W.